2020. február 5., 15:19

28 embert ölt meg két lavina Törökországban

Tizenháromról huszonnyolcra emelkedett a Törökország keleti részén bekövetkezett két lavina halálos áldozatainak száma, sokan a hó alatt rekedtek - közölték a helyi hatóságok szerdán.

Lavina-török
A második lavina elsősorban a mentőket temette el
Fotó: Ozkan Bilgin

Az első hóomlás kedden késő este egy országúton történt a keleti Van tartományban található Bahcesaray (Bahcsiszeráj) körzetben. A hótömeg egy hókotrót és egy kisbuszt söpört el. Öten meghaltak, a kisbusz sofőrje és hat utasa megmenekült, ketten azonban eltűntek.

A második lavina az eltűnteket kereső mintegy 300 fős mentőegység 23 tagjának életét követelte, nyolc csendőrét, három faluőrét, három tűzoltóét és kilenc önkéntesét. A Hürriyet török kormánypárti napilap szerint az áldozatok között van a tartomány kormányzója, Mehmet Emin Bilmez is.

A faluőrök a török államtól azért kapnak fizetést, hogy fegyverrel védjék a délkelet-törökországi hegyekben tevékenykedő kurd szeparatistáktól a régió főként kurdok lakta falvait.

Nem tudják pontosan, hányan lehetnek a hó alatt

A túlélők utáni kutatásban a katasztrófavédelem, a török Országos Mentőszolgálat, a tűzoltóság, a csendőrség és számos helyi önkéntes vesz részt. A környező tartományokból is érkeztek egységek. A mentési munkálatokat sűrű köd, erős hóesés és szél is akadályozza.

A török belügyminisztérium előzőleg arról számolt be, hogy 10-15 ember rekedhetett a hó alatt,a mentőszolgálat 30 tagját viszont sikerült élve kiemelni a hótömegek alól, őket azóta kórházban kezelik.

Bahcesaray település polgármestere, Meki Arvas az NTV török hírtelevízió élő adásában azt mondta, hogy a túlélők között senki sincs életveszélyben. Bilmez később úgy nyilatkozott, hogy a kimentettek közül kilenc embernek súlyos az állapota. Egyúttal kiemelte: nem tudják, hogy pontosan hányan maradtak még a hó alatt.

A kimenekítettek között volt Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik főtanácsadója, Gülsen Orhan is, aki az első lavinát követően érkezett a helyszínre.

1890 óta 1227 lavinában összesen 1417-en vesztették életüket így a kis-ázsiai országban.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.