2022. január 13., 11:14

XXI. Nemzet Közti Magyar Fotószalon képei a párkányi galériában

A válogatásra az idén 124 alkotótól csaknem 1500 kép érkezett, melyekből a zsűri 288 fotót ítélt kiállításra alkalmasnak. A megmérettetésre életkortól és foglalkozástól függetlenül bárki nevezhetett, aki magyar nemzetiségűnek vallja magát, bárhol is él a nagyvilágban.

fotószalon
Fotó: Bokor Klára
Toldi Zorán érsekújvári alkotó beszélget Klemász Magdával, a kiállítás látogatójával

A párkányi Barta Gyula Galéria 15. alkalommal ad otthont a kiállításnak. A válogatás 44 fényképe kapott helyet a falon. Nagy Tivadar a Magyar Fotóművészek Világszövetségének alelnöke megnyitójában elmondta, öt kategóriában lehetett nevezni: hagyományos (általános színes, monokróm), Moholy-Nagy László halának 75. évfordulója, nemzeti jelképek, természetfotók, Barátom a bor.

fotószalon párkány
Fotó:  Bokor Klára

Érkeztek alkotások az Egyesült Államokból, Szerbiából, Magyarországról, Romániából és persze Szlovákiából is. Az itt látható válogatásban öt felvidéki alkotó – Toldi Zorán, Sedliak Pál, Holop Ferenc, Prezmeczky Péter, Mészáros Lajos - képei szerepelnek. A vándorkiállítás a Felvidéken még Dunaszerdahelyen, Komáromban, Léván, Naszvadon és Füleken lesz látható. 

fotószalon párkány
Fotó:  Bokor Klára
A megnyitó

Toldi Zorán érsekújvári fotós öt fényképét is beválogatták a kiállítás anyagába, sőt egyik alkotása a plakáton is szerepel. Fényképei Erdélyben készültek, a hagyományos életmódot, mesterségeket örökítik meg dokumentum jelleggel. „Itt a Felvidéken ennek megörökítésére már nincs mód, de Erdélyben is eltűnőben van, az utolsó előtti pillanatokat próbálom lencsevégre kapni. Hosszabb időt kell eltölteni az emberekkel, csak, amikor már kialakult a bizalomteljes kapcsolat, akkor lehet jó felvételeket készíteni” – avat be Zorán a részletekbe.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.