2024. március 20., 19:01

Üvegvarázs – Simon Anikó önálló kiállítása Nagymegyeren

Simon Anikó kiállítása most pénteken nyílik a Nagymegyeri Városi Művelődési Központban 17 órai kezdettel. A felkérést Mikóczy Dénestől, a PRO MEGERE polgári társulás elnökétől kapta, aki a kiállítás ötletadója, egyben szervezője.

üvegvarázs
Fotó: reprofoto

Simon Anikó magyar nyelv és irodalom - képzőművészeti nevelés szakos tanárként dolgozik az egyetem befejezése óta, munkája mellett hosszú ideje foglalkozik az üveg megmunkálásával. Az olyan lírai absztrakt alkotásain, mint az Életkövek, Lélekrezdülések c. sorozatok a vonal, a forma, a szín kölcsönhatását keresi, és a valóság mélyebb rétegeinek feltárása foglalkoztatja. Színek ritmusával, dekoratív síkszerű felületekkel ábrázolja élményeit, ismereteit a világról.

Simon Anikó
Életkövek2
Fotó:  simonaniko.eu

Alkotásainak témái gyakran a nemzeti kultúránk jelképei: a turul, életfa, csodaszarvas. Saját bevallása szerint a magyar népművészet minden ágát nagyon szereti, ezért használja gyakran a népi díszítőművészet elemeit is. Alkotásaiban ezt a jelképrendszert nem átmásolva, hanem továbbgondolva jeleníti meg. Mostani kiállításán ezekből a sorozatokból kerül 40 válogatott alkotás bemutatásra.

Simon Anikó
Életkövek3
Fotó:  simonaniko.eu

Alkotásainak technikája a síküvegfestés. Kizárólag saját tervezésű rajzait 2-3 mm-es áttetsző üveglapra festi oldószeres művészfestékkel. A templomok üvegablakai is hasonló technikával készültek, csak ott a színes üveglapokra került az üvegfesték, melyet ki is kellett égetni, hiszen évszázadokig kellett kiállniuk az időjárás viszontagságait, az erős napsütést. Az így elkészült színes üveglapokat ólommal illesztették össze. Simon Anikó munkái beltéri használatra készülnek, így ő nem égeti ki őket, végső fázisukban festményként fakeretbe helyezi azokat. „Azért választottam ezt technikát, mert az üvegfesték ragyogó, erőteljes színeit szeretem. Ezt a fajta ragyogást sem az akrilfestékkel, sem az olajfestékkel nem lehet elérni.” – zárja gondolatait Anikó.

Simon Anikó
Életkövek5
Fotó:  simonaniko.eu

Tősgyökeres dunaszerdahelyiként, igazi lokálpatriótaként szereti a várost, ahol jelenleg is él és tágabb szülőföldjét, Csallóközt. A világ közepének tartja ezt a szelíd, természeti csodákkal teli Aranykertet. „Biztos vagyok benne, hogy szülőföldem iránti szeretetem is látható, érezhető alkotásaimon.” – osztja meg velünk gondolatait az autodidakta művész.

Simon Anikó
Lélekrezdülés
Fotó:  simonaniko.eu

Simon Anikó számos egyéni kiállításon mutatta már be munkáit: Dunaszerdahelyen, Komáromban, Párkányban, Somorján, Esztergomban. Tagja a Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesületének, a Nyugat-szlovákiai Képzőművészek Társaságának és a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesületnek, csoportos kiállítások keretén belül itthon és külföldön egyaránt szerepeltek már üvegfestményei.

Simon Anikó munkái megtekinthetők az alábbi weboldalon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.