2023. március 23., 16:51

Új kiállítás a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria gyűjteményéből

A Kortárs Magyar Galéria Gyűjteményéből címmel nyílt kiállítás a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában, Pozsonyban március 22-én a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria együttműködésével. A dunaszerdahelyi galéria rendszeresen szervez kiállításokat a gyűjteményéből, a jelenlegi tárlaton olyan alkotásokból válogatott Szakáll Mária kurátor, amelyek szlovákiai alkotók munkái.

Kortárs Magyar Galéria Pozsonyban
Fotó: Dunajszky Éva

„Meghívásunk célja kettős volt, egyrészt a Galéria bemutatása, hiszen nem minden város dicsekedhet ilyen gazdag képzőművészeti gyűjteménnyel, úgyis mondhatnánk kincstárral, amelyet nemcsak megalapított, hanem fenntart, folyamatosan gyarapít” – mondta nyitóbeszédében Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgató asszonya.

Kortárs Magyar Galéria Pozsonyban
Fotó:  Dunajszky Éva

„A másik célunk pedig az volt, hogy a kiállítás formájában egyszerre több hazai képzőművésznek nyújtsunk bemutatkozási lehetőséget” – mondta Jarábik Gabriella hozzáfűzve, az intézmény fennállásának két évtizede alatt kötelességének érezte, hogy egy-egy szlovákiai magyar képzőművészt bemutasson, hogy a szlovákiai magyar képzőművészetet kiállítások formájában is népszerűsítse.

Alapítvány a jelenkori képzőművészet bemutatására

A Kortárs Magyar Galéria Dunaszerdahely egyik fontos kulturális intézménye. 1994-es megalapításával a város vezetése és a támogató szervezetek azt tűzték ki célul, hogy segítse és támogassa Dunaszerdahely, Csallóköz és a szlovákiai magyarság kulturális életét. Az akkori polgármester, Pázmány Péter, valamint Luzsicza Lajos kezdeményezésére egy alapítvány jött létre, melynek feladata évtizedek óta változatlan: a jelenkori magyar képzőművészet stílusgazdag, európai léptékű alkotásainak gyűjtése és bemutatása.

Kortárs Magyar Galéria Pozsonyban
Fotó:  Dunajszky Éva

"1994-ben kettős küldetéssel alapították meg az intézményünket. Az első küldetés az volt, hogy létrejöjjön egy olyan képzőművészeti gyűjtemény, amely nem tesz különbséget a között, hogy az alkotó melyik ország állampolgára, csak az volt a feltétel, hogy a magyar nemzet tagja legyen" – mondta Iván Péter a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria igazgatója.

Kortárs Magyar Galéria Pozsonyban
Fotó:  Dunajszky Éva

Mint mondta, egyedülálló kezdeményezésről volt szó, mert ugyan sok kortárs képzőművészeti gyűjtemény létezik, de abban, hogy határokon átívelő, egyedi volt ez a gyűjtemény. "Azóta a gyűjteményünk már több mint 1000 alkotásnál tart, ami azt jelenti, hogy egy bőséges és figyelemre méltó gyűjtemény, ami a rendelkezésünkre áll" – fűzte hozzá az igazgató.

Rendszeres kiállítási lehetőség a képzőművészeknek

Amint azt elmondta, a másik küldetésük az volt, hogy rendszeres kiállítási lehetőséget nyújtsanak a magyar alkotóművészeknek. Dunaszerdahely egyik impozáns épületében, a néhai Vermes Ferenc főszolgabíró által építtetett nagypolgári villában havonta egy időszakos tárlatot mutatnak be, a villa tágas tereivel remek otthont biztosít a kortárs magyar képzőművészetnek.

Kortárs Magyar Galéria Pozsonyban
Fotó:  Dunajszky Éva

A Kortárs Magyar Galéria minden éven megszervezi nemzetközi művésztelepét (idén huszonegyedik alkalommal került rá sor) is, amelyre általában 10-12 magyar művész kap meghívást, az anyaországból és a határokon túlról egyaránt. Az elkészült alkotások a gyűjteményt gyarapítják.

 Amire külön fel szeretném hívni a figyelmet, azok az alkotások, amelyeket most itt is láthatnak kiállítva, de gyűjteményünk összes alkotása kizárólag ajándékozás útján kerültek a gyűjteményünkbe”

– mondta Iván Péter hozzáfűzve, az intézmény tehát teljesen nonprofit, alapítványi formában működik, azaz nem vásárolnak és nem is árusítanak semmilyen műtárgyat. „Olyan kezdeményez ez, ami jó érzésű, tenni akaró emberek közös munkájának az eredménye” – zárta az igazgató.

Huszonkilenc magyar művész egy helyen

A Brämer-kúria kiállítótermében 29 magyar művész alkotásaiban gyönyörködhetnek a látogatók, amelyeket Szakáll Mária képzőművész, a kiállítás kurátora válogatott össze.

Kortárs Magyar Galéria Pozsonyban
Az itt bemutatott alkotók a szlovákiai magyar képzőművészet neves képviselői, akiknek a nevére külföldön is odafigyelnek
Fotó:  Dunajszky Éva

„A Kortárs Magyar Galéria egy közös magyar-szlovák nemzetközi alapítvány, amelyet Dunaszerdahely városa és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete hozott létre, és arra hivatott, hogy azoknak a magyar képzőművészeknek teret adjon a bemutatkozásra, akik valamilyen módon kötődnek Szlovákiához” – mondta Szakáll Mária hozzáfűzve, a most nyíló kiállításhoz a Galéria gyűjteményéből válogatta az alkotásokat, s az egyetlen szempont az volt, hogy az alkotók kizárólag szlovákiai magyar alkotóművészek legyenek.

Kortárs Magyar Galéria Pozsonyban
Fotó:  Dunajszky Éva

„Találhatnak köztük olyan műveket, amelyek alkotói itt élnek és alkotnak vagy itt születtek. Többen közülük meghatározó alakjai a szlovákiai képzőművészeti életnek, mint Luzsica Árpád, Dolán György, Németh Ilona, Szabó Ottó, Lőrincz Zsuzsa, Lipcsey György, Mag Gyula, Gály Katalin, Varga Emőke, Ferdics Béla és Gábor, Kiss Márta, Csonga Anikó vagy Szakáll Noémi, akinek a festménye a kiállítás meghívóját is díszíti” – mondta a kurátor.

De bemutatásra kerültek olyan munkák is, amelyeknek az alkotói ma már nem élnek, mint például Luzsica Lajos, az ő ötlete alapján alakult meg tulajdonképpen a Kortárs Magyar Galéria Dunaszerdahelyen, vagy Lőrincz Gyula, illetve Szabó Gyula, akinek a nevét viseli az utca, ahol a Galéria is található, Barta Gyula, Dúdor István és nem utolsósorban Almási Róbert, aki a Kortárs Magyar Galéria kuratóriumában meghatározó szerepet töltött be. „Ők mind a szlovákiai magyar képzőművészet neves képviselői, akiknek a nevére külföldön is odafigyelnek” – mondta még el Szakáll Mária.

Kortárs Magyar Galéria Pozsonyban
Fotó:  Dunajszky Éva

A kiállítás anyaga nagyon sokrétű, hiszen számos alkotó munkája szerepel a tárlaton. Technikájukat tekintve vannak köztük olajfestmények, pasztellképek, rajzok, grafikák, litográfiák, de akril festmények, plasztikák és van köztük kerámia is.

A valóban színesre sikeredett a válogatás április 30-áig tekinthető meg a pozsonyi Brämer-kúria kiállítótermében.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.