Szinyei Merse Pál halálának centenáriuma

2020. február 2., 18:39
Zsebik Ildikó

100 évvel ezelőtt ezen a napon halt meg a modern magyar festészet kiemelkedő alakja, a szabadban való festés úttörője, Szinyei Merse Pál. Alkotásain a fény, a szín, az árnyék és az ember együtt él a tájjal.  Majális című munkáját az egyik legszebb magyar képnek tartják.

Az Anya és gyermekei című képével aratta első jelentősebb sikerét.  

1872-ben Münchenben kezdte festeni fő művét, a Majálist. A francia impresszionista mesterek ismerete nélkül talált rá a témára, amelyre hason fekve magát is ráfestette. A Majálist azonban teljes közöny fogadta. Ezért hazatért birtokára, megházasodott, gazdálkodni kezdett, s csak ritkán festett. Ez idő tájt született például a feleségét ábrázoló Lilaruhás nő. Mivel ez is visszhang nélkül maradt, mintegy tíz évre felhagyott a festéssel. Csak 1894-ben, Zempléni Tivadar biztatására kezdett újra alkotni és kiállítani.

1896-ban a Műcsarnok millenniumi kiállításán hatalmas sikert aratott, végre a Majálist is elismerték, és Szinyei egyszerre a művészeti élet egyik vezetője lett.

Megválasztották  az Országos Mintarajziskola (a későbbi Képzőművészeti Főiskola) igazgatójává, 1907-ben részt vett a Magyar Impresszionisták és Naturalisták Köre (MIÉNK) létrehozásában. 1920-ban bekövetkezett halála után negyven nappal barátai és tisztelői megalakították a Szinyei Merse Pál Társaságot  azzal a szándékkal, hogy ápolják emlékét és pártolják a fiatal tehetségeket. Íme, munkásságának néhány szép darabjai!

Kövesse facebook oldalunkat is!