Rendhagyó múzeumi világnap és további tervek a Duna Menti Múzeumban

2021. május 14., 14:14
Nagy Miskó Ildikó

A pandémia miatt május 15-én rendhagyó módon tartja meg a múzeumi világnapot a Duna Menti Múzeum. A komáromi intézmény igazgatósága a járványügyi előírások betartása mellett, egyidejűleg csak 6 látogató tartózkodását engedélyezheti egyazon teremben. A korábban nagy közkedveltségnek örvendő egésznapos és éjszakai műsorözön helyett pedig virtuális múzeumi sétára hívja az érdeklődőket.

muzeumkn.sk
Fotó: muzeumkn.sk

A múzeumi világnap megünneplését a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában Moszkvában tartott XI. konferenciáján határozták el, s arra első alkalommal 1978. május 18-án került sor. Azóta már több mint száz ország hozzávetleg 30 000 múzeuma csatlakozott az eseménybez, amely célja, hogy legalább egy napon a megszokottnál nagyobb figyelem forduljon a múlt emlékeit őrző, gyarapító és bemutató intézmények felé.

„A virtuális múzeumi séta a www.muzeumkn.sk honlapunkon ejthető meg: kisfilmek segítségével mutatjuk be az Újra élünk! - az ezredforulón újjáalakult, komáromi Jókai Közművelődési és Múzeumi Egyesület 2000-2020 közti tevékenységét, amely a Zichy-palotabeli részlegünkön személyesen is megtekinthető. Továbbá A Komáromi Operettkirály című tárlatanyagot, amellyel a világhírű zeneszerző és karnagy, Lehár Ferenc születésének 150. évfordulójáról emlékeztünk meg. A 3. videófilm az intézményünk állandó tárlatairól nyújt ízelítőt, például az online múzeumi barangolásaink során a Duna mente élővilága című hosszútávú termszettudományi kiállításunkat is bemutatjuk“ -- hívta fel a figyelmet a rendhagyó lehetőségre Csütörtöky József múzeumigazgató.

Csütörtöky József múzeumigazgató
Fotó: Szabó László AFIAP
Csütörtöky József múzeumigazgató

Hozzátette: a kisfilmek elkészítése közben más módon is kapcsolatban akartak maradni az addigi múzeumlátogatókkal. Ezért több kvízt és vonzó játékot is feltettek a honlapjukra.

A családok aprajának és nagyjának tartalmas szórakozást nyújt a Duna Menti Múzeumról, illetve a római kőtárunkról és az érdekes műtárgyainkról szóló ki mit tudunk, valamint a Jókai Mór életével és munkásságával kapcsolatos keresztrejtvényünk, a többféle interaktív és memóriajátékunk, kirakónk, kifestőnk, melyeket eleinte a gyerekeknek szántuk, s a facebookos oldalunkon voltak elérhetők. Miután kiderült, hogy azok más korosztályok érdeklődését is felkeltették, a múzeumpedagógusunknak köszönhetően a számuk egyre nőtt, s a honlapunkon is megtalálhatók. Sokan szeretnek játékosan tanulni, csupa pozitív visszajelzést kaptunk“

– fejtette ki a direktor.

Arról is beszélt, hogy e hét végén még csak hatan, reszpirátort viselve tartózkodhatnak egyidejűleg a termeikben, a jövő héten azonban a számuk már tízre nőhet, ami még mindig kevésnek számít.

Az Újra élünk! című időszakos kiállítás egyik részlete
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Az Újra élünk! című időszakos kiállítás egyik részlete

„Idén Čaputová államfő a fővédnöke a múzeumi éjszakák rendezvénysorozatnak, amely sajnos, a jelenlegi járványhelyzetben nagy tömeget nem tud megmozgatni. Talán az idei műsorokat országszerte érdemes lett volna júniura halasztani, amikorra vélhetően enyhül a járványhelyzet. Mi május 15-én is 17 óráig leszünk nyitva, így az esti órákban már csak az említett virtuális sétán vehetnek részt az érdeklődők. A hozzánk személyesen ellátogatók ingyenesen szemrevételezhetik a kiállításainkat. Félő, hogy mivel egyidejűleg csak hatan, reszpirátorban, az egymás közti 2 méteres védőtávolságot betartva lehetnek benn egy-egy teremben, olyanok is akadnak, akik majd nem akarják megvárni, hogy sorra kerüljenek“ – magyarázta az igazgató.

A közeljövőben nyíló kiállításaikról elárulta: „Május 28-án a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumából kölcsönkapjuk a Vox Humana című nagyon látványos és tartalmas anyagot, amelyet Fábry Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából rendeztek. Cserébe pedig június 16-án e pozsonyi intézményben, a pozsonyi Magyar Kulturális Intézettel és a komáromi Lehár Ferenc Polgári Társulással együttműködve mutatjuk be a Komáromi Operettkirály című tárlatunkat. Remélhetőleg ott majd azt a kísérőműsort is bemutathatjuk, amelyet korábban Komáromban szerettünk volna, de azt a pandémia meghiúsította. E két időpont között, június 4-én pedig idehaza Új kincsek a múzeumban címmel megemlékezünk a múzeumunk megalapításának 135. évfordulójáról. Megjegyzem: a komáromi Szlovákia 6. legrégebbi múzeuma a több mint száz hazai múzeum közül. A látogatóinkat azzal ajándékozzuk meg, hogy a kényszerű zárvatartásunk után több új és nemrég restaurált műtárgyunkat a nyilvánosság elé tárjuk”.

A Komáromi Operettkirály című tárlat egyik részlete
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
A Komáromi Operettkirály című tárlat egyik részlete

Kövesse facebook oldalunkat is!