2021. június 8., 15:22

Rendhagyó kiállításmegnyitó a pozsonyi Brämer-kúriában

Június 16-án Lehár Ferenc – a komáromi operettkirály címmel időszaki kiállítás nyílik a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma pozsonyi épületében, a Brämer-kúriában.

lehar

Lehár Ferenc a bécsi operett megújítója, a XX. század legkiválóbb és legünnepeltebb operettkomponistája 151. évvel ezelőtt született Észak-Komáromban. Bár életét nagyobb részt Bécsben töltötte, haláláig elszakíthatatlan szálak kötötték a magyar nyelvhez és a magyar gyökerekhez. Műveit napjainkban is nagy sikerrel játsszák a világ legjelentősebb zenei színpadain.

A zeneszerző születésének 150. évfordulója alkalmából Klemen Terézia, Vanya Péter és Galo Vilmos kurátori munkája eredményeként emlékkiállítás készült a komáromi Duna Menti Múzeumban. Ez a kiállítás tekinthető meg Pozsonyban, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában 2021. június 16-tól szeptember 12-ig.

A rendhagyó pozsonyi kiállításmegnyitón az operettkirály munkásságát Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító méltatja. Beszélgetőtársa Klemen Terézia, a kiállítás egyik kurátora, Az operettkirály – Lehár Ferenc életútja című könyv társszerzője. A megnyitón Nagy Ibolya operettprimadonna és Klein Otokár operaénekes közreműködnek.

A megnyitó rendezvény a Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban keretén belül valósul meg. A pozsonyi Magyar Kulturális Intézet immár 7. éve megrendezésre kerülő programsorozata felett Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere és Zuzana Aufrichtová, Pozsony-Óváros polgármester asszonya vállaltak védnökséget.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.