2023. február 2., 12:51

Rajzözön a gyermeki lélek ünnepén

A felvidéki Mária Rádió Mirjam 2021 őszén hirdette meg az első rajzpályázatát, amelynek a sikere folytatásra késztette a szervezőket. Tehát egy évvel később ismét alkotásra sarkallták a hazai magyar óvodásokat, alap- és középiskolásokat, valamint a speciális nevelési igényű tanulókat.

rajzpályázat
Lépes Lóránt atya, Szili Katalin és Szabó Zsolt az első sorban
Fotó: Mária Rádió Mirjam

A beküldött pályaműveket ezúttal is a komáromi Limes Galériában állították ki, s a tárlat megnyitó ünnepségét január 26-án, többek között dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott jelenlétében tartották.

Látványosan megtérült a sok befektetés

Miután Szűcs Stefánia műsorvezető, a rajzpályázat vezető koordinátora üdvözölte a jelenlevőket, égi édesanyánknak ajánlotta a rajzokat. Szabó Zsolt, a Mária Rádió Mirjam világi elnöke hangsúlyozta: a közösség összekovácsolásán és a művészet ápolásán túl ez egy kiváló alkalom arra is, hogy a rádió hangja minél több családhoz, így a fiatalokhoz is eljusson. Nekik azt tanácsolta, merjenek nagyokat álmodni, higgyenek Istenben és legyenek bátrak!

Lépes Lóránt, a Mária Rádió műsorigazgatója is kiemelte, mennyire fontos, hogy a rádión át a Szűzanya hangja minél több otthonba eljusson. Mint mondta, a rádió munkatársai is rendkívül sok időt és energiát fektettek a rajzpályázatba, s az látványosan megtérült.

– A meghatározott témáknak köszönhetően közelebb kerülhetünk a gyerekek lelkivilágához, kedvenc szentjeikhez, a bicentenáriumát ünneplő Petőfihez, kegyhelyeinkhez, s a közvetlen környezetük iránti tevékeny szeretetet is dokumentálva láthatjuk – emelte ki a műsorigazgató.

A pályázat a legfontosabb keresztény-magyar értékeink, így a családunk, a nemzetünk, a szülőföldünk, az Isten-hitünk, az anyanyelvünk és az őseinktől kapott kultúránk fontosságára fókuszált. Témái a következők voltak: Kedvenc szentem, Így segítünk mi (családi példák alapján), Petőfi Sándor – a magyar romantika költője, Otthonunk a Felvidék.

A második pályázati felhívásra a korábbi, közel 250 rajz után most mintegy 400 mű érkezett, s azok mindegyikét kiállították. Az alkotásokat Farkas Veronika művészettörténész, a Limes Galéria alapító igazgatója vezetésével szakmai zsűri értékelte Lépes Lóránt, Szabó Zsolt, Győri Andrea és Szűcs Stefánia közreműködésével. 5 kategóriában 63 pályamunkát díjaztak, illetve további 5 művet különdíjjal jutalmaztak.

– Öröm számunkra, hogy van utánpótlás, és a képzőművészet területén is van jövője nemzetünknek – mondta Farkas Veronika, a zsűri elnöke. A kiállítás február 26-ig, hétköznaponként 13 és 15 óra között tekinthető meg a Limes Galériában.

A díjazott alkotások listája további információkkal együtt megtekinthető a rádió honlapján: II. Rajzpályázatunk hírei és eredményei – Mirjam Rádió (mariaradio.sk).
pályázat
Néhány különdíjas alkotás
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

Amit a magyar identitás jelent nekünk...

– Mivel a gyermekekről és a Jóistenről van szó, itt a helyem! Azért is szívesen jöttem Komáromba, mert az asszisztensem innen származik – mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott.

A gyermeki lélek ünnepe a mai nap, hiszen a kiállításon megmutatkozik, mi az, amit a gyermekek gondolnak a világról. Mind a négy meghirdetett témakörben megjelenik mindaz, amit a magyar identitás jelent nekünk a Kárpát-medencében. Minden, amit őseink ránk hagytak, minden, ami a mai világunkat jelenti.

Szili Katalin köszöntőjében kiemelte a béke és biztonság jelentőségét is. A szervezőket pedig arra biztatta, hogy a nemzettudatot és a magyar közösséget erősítő rajzpályázatból legyen hagyomány. A különdíjasokat a felkészítőikkel, családtagjaikkal együtt meghívta egy budapesti parlamenti látogatásra.

szili
Szili Katalin​​​​​
Fotó:  Mária Rádió Mirjam
Több művet kellene bemutatni

Szili Katalin lapunknak arról is szólt, mekkora örömöt jelentett számára a rajzpályázat témaválasztása.

– Idén ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját, s az ő életműve előtt is tisztelegtek a kis alkotók. Az pedig igazán meghatott, hogy a szülőföld témája kapcsán több felvidéki templomot rajzoltak le a gyerekek. Az is nagyon örvendetes, hogy mintegy 400 pályamű érkezett be, ami jelzi, hogy a pályázat nagyon népszerűvé vált a diákok és felkészítő pedagógusaik körében.

Szerinte nem túlzás azt állítani, hogy a különdíjasok művei nagyon magas színvonalúak.

– Több alkotás olyan minőséget képvisel, amelyeket érdemes lenne egy albumban is megjelentetni. Azt szoktuk mondani, hogy ha valami egyszer megtörténik, az lehet véletlen, ha kétszer, akkor az ismétlés, ha pedig jövőre harmadszor is megvalósul, akkor az már hagyománynak tekinthető. Nagyon remélem, hogy ez a rajzpályázat hagyománnyá válik.

Szili Katalin megjegyezte, a különdíjasoknak azért ajánlotta fel a közös budapesti parlamenti látogatást, mert ott a gyerekek tudatosíthatják, ez a verseny nemcsak egy hétköznapi dolog, hanem számukra is ünnep.

– Nagyon örülök annak, hogy ez a rendezvény is hozzájárult identitásunk, szülőföldünk, kulturális értékeink bemutatásához. A gyermeki rajzokból látszik, hogy mit jelent az önazonosság, s mit jelent kereszténynek, magyarnak lenni a Felvidéken. Bízom abban, hogy ezekből a gyerekekből olyan felnőttek lesznek, akik a szülőföldjükhöz és ezekhez az értékekhez később is ragaszkodni fognak, amelyeket most a pedagógusok segítségével megörökítettek. Ezúton is köszönöm a felkészítőik segítségét! 

Az ünnepség résztvevői megtekinthették Korpás Éva népdalénekes műsorát, amely közös énekléssel zárult, mert „a magyar népdal csodálatos kincsünk, amelyben teljes érzelmi világunk megjelenik”, jegyezte meg a művész.  

Megjelent a Magyar7 2023/5. számában.           

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.