2022. január 8., 19:25

Progresszív gondolkodó az új vezető

2021. november 20-án a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének tagsági gyűlésén új elnököt választottak Kovács Csonga Anikó grafikus- és konceptuális művész személyében. Kopócs Tibor, az egyesület eddigi elnöke hivatalosan is lemondott.

Kovács Csonga Anikó

Nem véletlen, hogy a szentmihályfai Kovács Csonga Anikó (1987) került a vezetői székbe, hisz nemcsak professzionális alkotóként, hanem diplomatikus, egyenes emberként is egy új korszakot nyithat a felvidéki magyar képzőművészeti életben. Az eddig alelnökként tevékenykedő képzőművészre komoly feladatok várnak, de lelkesedése és tettvágya töretlen.

A progresszív gondolkodó

Kovács szereti a kihívásokat, a kemény munkával megszerzett sikert. Már a művészeti szakközépiskola választásánál is az volt a döntő szempontja, hogy hova a legnehezebb bejutni, így került a Josef Vydra Művészeti Iskola grafika szakára. 

A kiváló, főként a technikai tudás elmélyítésére fókuszáló középiskolai évek után a Besztercebányai Művészeti Akadémia grafika szakán találta meg azt a közeget, amely a tanítványok egyéni kibontakozásának teret adva támogatta a rendhagyó ötleteket.

Kovács Csonga Anikó már az akadémia második évében elmozdult az installációk irányába, de a hagyományos grafikai technikákhoz mindig hű maradt, hiszen valamilyen módon mindig belecsempészi objektumaiba.

Tanárai szerint az elsők között volt a szakon, aki a grafikát kombinálta az installációval. Progresszív látásmódja zsigeri, a legkevésbé sem a siker vagy a megfelelési kényszer irányítja. Díjait nem tudná megnevezni, mert nem hozza lázba mások elismerése. Egyetlen kényszer munkálkodik benne, mégpedig véleményének művészi kifejezése, amely számára a legtalálóbb és leghitelesebb kommunikációs eszköz. Művészete az elsődleges anyanyelve, amellyel kommunikál környezetével.

Kovács Csonga Anikó

Példaképeihez, Marina Abramovićhoz és Németh Ilonához csatlakozva hisz a művészet társadalomformáló erejében. Konceptuális indíttatású, de a női szemléleten átszűrt installációit e két művész bátorsága, kritikai gondolkodásmódja inspirálja. 

Kovács Csonga Anikó a hagyományos grafikai technikákhoz hű szeretne maradni, de szárnyaló kreativitása folyamatosan kísérletezésre ösztönzi. Új szerzői technikákat hoz létre, anyaghasználata is képlékeny, s talán ez a kíváncsiság élete végéig megmarad majd. Témái elsősorban a saját életéhez kötődnek (anyaság, identitás), de olyan globális eseményekre is reagálnak, amelyek közvetve hatnak ránk és a jövőnkre is (migráns kérdés, nők esélyegyenlősége, környezetvédelem).

Az ő esetében a téma határozza meg a technikát és a médiumot. Bármeddig elmegy a téma legjellemzőbb feldolgozásáért.

Kovács Csonga Anikó

Egyszerű és erős metaforákkal operál. Erőssége a jó szintetizáló képesség, amely minden alkotásában megnyilvánul. Az Anyaság-toxikózis című installációjában a kiállított cumisüvegekkel mutat rá az anyaság felelősségére. A fehér üveg anyatejet tartalmaz, mely a tisztaságot és törődést szimbolizálja. A fehéret követi a szürke, sötétszürke, végül a fekete, melyek kávét, cigarettát, alkoholt és tudatmódosító szereket tartalmaznak. Az üvegek színvilága jelképezi a felelőtlen viselkedés, a „mérgezés” intenzitását.

Női művész vagy nőművész?

Akik kromoszómáik alapján a női nemhez tartoznak, azt mondjuk rájuk, hogy női művész vagy művésznő. De mit mondunk egy ugyanilyen foglalkozást űzőre, akit kromoszómái alapján a férfi nemhez sorolunk? Művész. Igen, a foglalkozást jelölő szót automatikusan a foglalkozást végző férfira vonatkoztatjuk.

A nőművész kifejezés nem a nemi alapon férfi művésztől történő elkülönítést takarja, hanem olyan alkotókat jelöl, akiknek munkásságában jelentős hangsúllyal szerepelnek a nőkkel, női léttel, a saját női testükkel, identitásukkal kapcsolatos kérdések.

Kovács Csonga Anikót az utóbbi kategóriába sorolnám, hisz két gyermek anyjaként már évek óta a női lét és annak szerepei foglalkoztatják. 

Kovács Csonga Anikó elsősorban anya. Ezt vallja és vállalja. Az anyaság és a művészkarrier összeegyeztethetőségének kérdése tabunak számít manapság. Megdönteni ezt az „anyaság tönkreteszi a művészi karriert” mítoszt az egyik legfontosabb feladata lehet Kovácsnak. Az anya–művész konstans állapotból néha művész–anya állapotba is átlépve olyan alkotások jönnek létre, mint az Anyaság-graviditás, amely tükörre nyomtatott grafikák, ultrahangképek segítségével ábrázolja a terhesség fázisait (1. trimeszter, 2. trimeszter, 3. trimeszter, születés). A külvilág, a néző mozgásának tükröződése a létezés, élet dinamikáját adja vissza. Az alkotás a fogantatás, magzatfejlődés és a szülés magasztosságát hangsúlyozza. 

Kovács Csonga Anikó
Fotó:  Kovács Csonga Anikó alkotás közben

Legújabb projektjében is az anyaság és a nő szerepének témakörét járja körül a linóleummal kísérletezve. Egy hétköznapi anyag funkciójának megváltoztatásával, más kontextusba való áthelyezésével az anyaság témakör hordozójává alakítja ezt a hasznos, ám értéktelen tárgyat, amely nem csupán installációs elemmé, hanem esztétikai és technikai szempontból is egy erős alkotássá válik Kovács aprólékosan átgondolt és kivitelezett vésetei által.

A „többfunkciós nő”

Kovács Csonga Anikó emberi oldalát nem lehet elválasztani művészetétől. Üzletasszony, családanya, közösségi ember, egyesületvezető. Alárendeli magát mások, a közösség megsegítésének, miközben alkotásai is közvetve ezt a célt szolgálják.

Egyéni hangja fölösleges elemeket mellőző, egyszerű, de erős kifejezésében érhető tetten. Témái folyamatosan változnak, ahogyan technikái is, kivéve humorral átitatott kritikai, női tekinteten átszűrt szemléletét. Alázattal vállalja a „többfunkciós nő” szerepét, miközben kiegyensúlyozottságra törekszik élete minden területén.

Ezzel a hozzáállással kezdi meg legújabb tevékenységét a felvidéki magyar képzőművészet vizibilitásának (láthatóságának) növeléséért, és egy professzionális művészeti közeg kiépítéséért.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/1. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.