2023. április 24., 17:07

Művészi üvegtársak Dunaszerdahelyen - KÉPEKKEL

2023. április 21-én nyitották meg a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában az Üvegtársak című fotó- és üvegművészeti kiállítást. A tárlat Dimény Luca és Molnár Zsuzsa Lili munkáiból válogat, az alkotókat Kopócs Tibor festőművész és Csémy Olivér építész méltatta.

uvegtarsak-kiallitas-01
Galéria
+11 kép a galériában
Üvegtársak - kiállítás
Fotó: Lacza Gergely

Iván Péter, a Kortárs Magyar Galéria igazgatója, az est házigazdája köszöntőjében elmondta, hogy a kiállítás megnyitója hosszú egyeztetés árán jött létre, ennek ellenére a megnyitó idején is zajlanak kulturális programok a város más pontjain. A jelenlévőktől pedig azt kérte, hogy ha tehetik, vigyék el a jó hírét ennek a kiállításnak, és a kiállított munkákat nézegetve a művészek valóban megérdemlik a minél nagyobb nyilvánosságot, hiszen páratlan alkotásokról van szó.

uvegtarsak-kiallitas-08
Kopócs Tibor, Molnár Zsuzsa Lili, Dimény Luca, Csémy Olviér és Iván Péter
Fotó:  Lacza Gergely

Nagyjából erre utalt Kopócs Tibor is, aki méltatásában kifejtette, hogy nem mindennapi üvegművészeti alkotásokról beszélhetünk, mert a művészek kiállított tárgyai a maguk nemében kiválóak, unikumok, vagyis nélkülözhetetlenek, ugyanis a lélekről, a lélek sokrétű kitárulkozásáról, de ugyanakkor széles skálájú befogadtatási szándékáról is szólnak.

Napjainkban gyakran felmerül a kérdés egy-egy műalkotás kapcsán, hogy vajon az mire jó? Vajon mitől nélkülözhetetlenek életünkben? Mindnyájan a technika, a digitalizáció olyan korában élünk, ami már nélkülözhetetlen a napi életünk cselekedeteiben. Igaz, sok előnyét élvezzük, de még több hátrányát is kezdjük tapasztalni, mégpedig az érzelmi életünk elsivárosodásánál. E sebezhetőségünkre pedig a művészet kínál terápiát. A művészet nemcsak rehabilitálni igyekszik romantikus lelki érzelmeinket, hanem a terápiával segít visszavállalni érzelmi életünk egészséges lelki gazdagságát is. Ezért merem állítani tehát, hogy mindkét művésznő alkotásai nélkülözhetetlenek”,

szögezte le Kopócs.

uvegtarsak-kiallitas-09
Kopócs Tibor
Fotó:  Lacza Gergely

Csémy Olivér megjegyezte, hogy az üveg az építészetben is örökkön örökké jelen volt, de mint művészeti alkotás, a későbbi időkben került beépítésre. Hangsúlyozta, hogy az üveg mintegy ablakot nyit az ember intellektusára, érzelmi világára, minden esetben különlegesen tud hatni.

Az építész megálmodik egy teret, s ezeken az ablakokon, üvegfelületeken keresztül egy teljesen más, új horizontot nyit, ami fluidszerűen folytatódik egy racionális és irracionális világba. Nagyon melengetően hatnak az emberi érzékekre a kiállított alkotások. Mikor belenéz az ember ezekbe a szobrokba, valahol ugyanez a végtelen melegség fogadja, mérhetetlenül jó érzése támad és tovább fogja gondolni ezeket az alkotásokat”,

mondta el érzéseit Csémy a kiállított darabok kapcsán, és örömét fejezte ki, hogy ezen a közös kiállításon mintegy egymást egészítették ki az alkotók a munkáikkal, mivel az egyik esetében főleg a végtelen térbe, a másiknál pedig a belső világ rejtelmeibe kaphatunk bepillantást, s mindkettő nagyon érzékenyen hat az emberekre.

uvegtarsak-kiallitas-11
Csémy Olivér
Fotó:  Lacza Gergely

Molnár Zsuzsa Lili édesapja pilótaként dolgozott, édesanyja testnevelő tanárként.

A pilóta szó hallatán a legtöbb embernek tátva maradt a szája és azt gondolták, a világ legszerencsésebb gyerekei közé tartozom. Nekem is ezt kellett gondolnom magamról. Kevesen tudják azonban, hogy a családi élet, az érzelmi fejlődés szempontjából mit is jelent ez a foglalkozás. Kamaszkoromban egy grafológiai elemzésből az derült ki, hogy az apámat úgy érzékelem, mint aki nincs, elment vagy meghalt. Anyukám szerepe annál dominánsabb volt”,

meséli el az alkotó a képek mellé csatolt rövid, szubjektív életrajzában, amelyből megtudhatjuk, hogy a művészetet egyfajta önterápiaként is gyakorolja.

uvegtarsak-kiallitas-06
Üvegtársak - kiállítás
Fotó:  Lacza Gergely

Dimény Luca munkáinak fő vezérfonala az üveg fényalakítása. Alkotói tevékenységét végigkíséri az üveg-fény-árnyék jelenségek képi megjelenítése, amelyek mára elválaszthatatlanok fotós látásmódjától. Kiállításai anyagában saját szűrőjén keresztül mutatja be az üvegművészetet az üveg megmunkálásától kezdve a művészi-absztrakt képi látványig.

uvegtarsak-kiallitas-02
Üvegtársak - kiállítás
Fotó:  Lacza Gergely

Az Üvegtársak tárlata május 12-ig látogatható a Kortárs Magyar Galériában.

uvegtarsak-kiallitas-07
Üvegtársak - kiállítás
Fotó:  Lacza Gergely
uvegtarsak-kiallitas-01
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.