magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. szeptember 17., 10:29

Megismételhetetlen pillanat a Kortárs Magyar Galériában – KÉPEKKEL

Az Aranykert Művésztelep kilenc alkotójának munkáit bemutató tárlat megnyitójára került sor szeptember 13-án a Vermes-villában, Dunaszerdahelyen. A művésztelep eddigi 12 éve alatt 21 ország 127 művészének több mint 600 alkotása készült el.

megismetelhetetlen-pillanat-a-kortars-magyar-galeriaban-14
Galéria
+23 kép a galériában
Megismételhetetlen pillanat a Kortárs Magyar Galériában
Fotó: Lacza Gergely

Péntek István, az Ollétejed melletti Szent István Park tulajdonosa Dénes Éva művészettörténész sugallatára hozta létre több mint egy évtizede az Aranykert művésztelepet, melynek művészeti-szakmai vezetője Dolán György képzőművész lett. A művésztelep a nyugodt alkotás biztosítása mellett időközben már egyfajta zarándokhelye is lett a szlovákiai magyar és máshonnan érkezett képzőművészeknek. Az Aranykert „gyümölcseiből” minden ősszel a „kultúrára éhezők asztalára” kerülnek a legszebb darabok a Kortárs Magyar Galéria épületében.

Ezúttal a kurátor Dolán György munkáin kívül Szakáll-Kolčák Noémi, M. Kiss Márti, Stano Bubán, Kristína Kandriková, Aisling Sareh Haghyhenas, Jazmin Sinai, Ali Soltani és Gilah Yelin Hirsch alkotásait állították ki. A tárlat október 6-ig tekinthető meg.
drafi-matyas
Dráfi Mátyás
Fotó:  Lacza Gergely

Az eseményt kultúrműsor zárta keretbe, amelynek során a somorjai zenei élet kiválósága, Németh Imre, továbbá Dráfi Mátyás Kossuth-díjas színész, előadóművész énekkel és verssel emelte a kiállítás megnyitójának fényét. Iván Péter, a galéria igazgatója bevezetője elején üdvözölte a megjelenteket és külön köszöntötte Péntek Istvánt és Máriát, az Aranykert művésztelep főszervezőit illetve helyszínének biztosítóit, Dolán Györgyöt, a kiállítás kurátorát, ezenkívül a kiállított műtárgyak jelenlévő alkotóit és Borbély Károly festőművészt, aki a rendezvény megnyitójaként hamarosan át is vette a szót.

borbely-karoly
Borbély Károly
Fotó:  Lacza Gergely

Borbély Károly elmondta, hogy a koronavírus megjelenése által bevezetett korlátozások miatt az elmúlt években zömmel Tiszanánán folyt a szakmai és művészi munka.

Amikor nézegettem az anyagot, az a szókapcsolat jutott az eszembe – mintha valaki súgta volna – hogy fénylő pontok. Nem értettem, hogy ez honnan jött. Akkor megnéztem a papíromat, amire korábban írogattam, ott meg az szerepelt, hogy fénylő porszemek. Ez ugye azt az emléket ébresztette föl bennem, amikor gyermekkoromban a sötét szobában a sötétítő résein keresztül behasított a fény. Szinte tapintható volt. A porszemek felvillantak és eltűntek, amit én csodálva néztem.

Aztán úgy majdnem ötven évvel később volt szerencsém a római Szent Péter-bazilikában a kupola alatt gyönyörködni ebben a fénynyalábban, amikor a kupola ablaksorán keresztül a napsugár szinte minden percben egy másik szögből hasít be, s mire leér a padlóra, másfél-két méter átmérőjű fénynyaláb lesz belőle. S én azt vettem észre, hogy már nem is a műalkotásokat nézem, hanem ennek az atmoszférájában ringatom magamat. S ahogy az emberek belementek és fölcsillantak ebben a fénynyalábban, aztán eltűntek és megint… Ezt bámultam, mert gyönyörű volt. Ilyen az életünk. Tulajdonképpen a művésztelepek élete is ilyen"

- fejtette ki Borbély, aki hangsúlyozta a teremtés fontosságát, mert a művésztelep „megteremtése” is egy további teremtési folyamatot indított el, Dolán György gazdag ismeretségi köréből pedig elkezdte „toborozni” a művésztelep alkotóit. Amikor pedig ezek a művészek egymással is megismerkedtek, kommunikálni kezdtek, egy „élő organizmus” született. Az egy hétig tartott „pillanat” pedig megismételhetetlenné vált és nyomokat, azaz műveket, alkotásokat hagyott maga után, hangsúlyozta a festőművész.

megismetelhetetlen-pillanat-a-kortars-magyar-galeriaban-08
Megismételhetetlen pillanat a Kortárs Magyar Galériában
Fotó:  Lacza Gergely
Ez amiatt megismételhetetlen, mert legközelebb más emberek jönnek, tehát mint a fénylő porszemek, eltűnnek, de ez hagynak maguk után nyomokat, műveket. Ezeket a  pedig most itt láthatják a falakon. A gyűjtőnek pedig ezek a nyomok, mint tárgyi bizonyítékok maradnak meg.”

- mondta Borbély.

pentek-istvan
Péntek István
Fotó:  Lacza Gergely

Péntek István fő szervező szerint minden embernek szüksége van egy helyre, vagy tevékenységre, ahol a lelki békéjét megtalálhatja.

Bizton állíthatom, hogy én megtaláltam a magam kis békéjét, az oázist a sivatagban és ez nem más, mint a művészet világa. Számomra a művészetet nemcsak a kész művészeti alkotások jelentik, hanem maguk a művészek, akik mögöttük állnak, a számunkra néha talán furcsának tűnő világukkal”,

hangsúlyozta Péntek, majd köszönetet mondott a művészeknek, Dolán Györgynek, aki nélkül az egész nem működhetett volna, és kiemelte Almási Róbert munkáját is, ő szakmai vezetőként, szervezőként fektetett nagy munkát a tavaszi táborokba. A fő szervező meghatódottan jelentette be, hogy ez volt az utolsó év, amikor alkotótábort szerveztek az Aranykertben.

Ettől a pillanattól kezdve ez már örökség. Mindnyájunké!”
megismetelhetetlen-pillanat-a-kortars-magyar-galeriaban-13
Megismételhetetlen pillanat a Kortárs Magyar Galériában
Fotó:  Lacza Gergely
borbely-karoly
Galéria
+23 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.