cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. december 16., 16:30

Megalakult az MMA első regionális munkacsoportja Győrben

A Magyar Művészeti Akadémia köztestületi munkacsoporti képviselő-választó ülését követően 2022. december 15-én megalakult az MMA első regionális munkacsoportja Győrben, melynek vezetőjéül Hefter László Pannonhalmán alkotó üvegművészt, az MMA rendes tagját választották meg titkos szavazás útján.

01_mma_gyor.jpg
Fotó: MMA

A regionális elnök vezette munkacsoport feladata, hogy figyelemmel kísérje, segítse környezetében az egyéni és közösségi művészeti és művészetelméleti tevékenységet, a helyi alkotómunkát és a kulturális értékteremtést, ezzel is szolgálva a regionális művészeti munka fejlesztését, színvonalának emelését.

A győri Múzeumházban tartott sajtótájékoztatón, amely az MMA – mint köztestület – 10 éves jubileumi ünnepségének is színtere volt a tavalyi évben, Vashegyi György elnök elmondta, hogy az MMA őszi közgyűlése nagy horderejű döntést hozott akkor, amikor regionális munkacsoportok létrehozása mellett voksolt annak érdekében, hogy a köztestület a hazai és a külhoni magyarlakta területeken tovább erősítse a művészeti-kulturális életben való szerepvállalását, segítse a helyi szintű kapcsolatépítést.

Ezzel annak a Makovecz Imre által megfogalmazott célnak tesz eleget az MMA, hogy különféle művészeti ágak képviselőit ültesse le egy asztal köré, segítve e művészeti területek közötti párbeszédet. Ilyen munkacsoportok kezdik meg működésüket a közeli jövőben Győr mellett Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Veszprémben, amihez egyaránt várták akadémikusok és nem akadémikusok jelentkezését – első körben 2022. november közepéig az MMA Titkárságán. Az elnök kiemelte, hogy az egyes munkacsoportok feladata lesz művészeti és művészetelméleti programok szervezése, emellett helyi kezdeményezésekben is részt vállalnak majd és szélesebb körben segítik az adott régióhoz kapcsolódó művészeti tevékenységek eredményeinek bemutatását. A Győr központú régiót érintően huszonöt akadémikus és tizenkét nem akadémikus köztestületi tag fejezte ki részvételi szándékát a munkacsoportban.

Vashegyi György beszélt az Magyar Tudományos Akadémiával 2022. december 14-én kötött stratégiai együttműködési megállapodás jelentőségéről is, amely hosszabb távon is elősegíti kiemelkedő hazai és egyetemes magyar tudományos és művészeti eredmények megszületését, széleskörű megismertetését,

valamint a kulturális élet minél színesebbé tételét. A megállapodás része, hogy az MMA hét megalakuló regionális központjából öt esetében az MTA MMA részére rendelkezésre bocsátja helyi irodáit és a hozzá kapcsolódó eszközparkját használati célból.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke beszédében kifejtette, hogy történelmi pillanatok tanúja lehet Győr az első munkacsoport Győr-Moson-Sopron székhelyű megalakulásával. Két éve számos válsággal kell megküzdenie a kulturális életnek a koronavírus járványtól kezdve a jelenlegi energiaár-problémákig, hiszen a művészetek a békés időkben „virágoznak”, a nehezebb időszakokban pedig támogatásra szorulnak.

Az MMA most létrejött munkacsoportja támogató erőt képvisel a régió kulturális életében, ösztönző hatást fejt ki a jövőben létrejövő programjaival. Németh Zoltán hozzátette: egy település kulturális fejlettsége nem annak nagyságától függ, sokkal inkább a benne felhalmozott szellemi értékektől, a kreativitástól.

Kiss János, az MMA alelnöke, a Győri Balett művészeti tanácsadója és korábbi igazgatója hangsúlyozta, hogy a munkacsoport helyi fórumot teremt művészeti kérdések megvitatására azért, hogy a művészek, művészetelméleti szakemberek és a közönség között személyes kapcsolat alakulhasson ki, majd mélyülhessen el. Az alelnök rámutatott arra is, hogy az MMA az elmúlt néhány évben számos nívós kulturális és művészeti program, tábor megvalósítását tette lehetővé a régióban helyi szervezetek pályázati támogatásával, legyen az filmművészeti, színházművészeti, zeneművészeti, táncművészeti vagy népművészeti vonatkozású.

Dr. Richly Gábor, az MMA főtitkára hangsúlyozta, hogy az MMA nem 300 akadémikus zárt klubja, hanem minden tevékenységéhez aktív partnereket keres. Juhász Judit, az MMA szóvívője pedig felhívta a figyelmet arra, hogy a munkacsoport alakuló ülésén már felmerült az az igény, hogy készüljön az észak-nyugat-magyarországi régióról minél teljesebb kulturális intézményi térkép, szellemi kataszter, amelynek létrehozásában az MMA művészei fontos szerepet játszhatnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.