2021. június 21., 20:07

Kültéri kiállítás: Fekete-fehér Pozsony

A fővárosban június folyamán lehet megtekinteni az „Anton Šmotlák fekete-fehér Pozsonya” című kültéri kiállítást, amely az említett pozsonyi fotográfus alkotásaiba nyújt betekintést.

smotlak7_ra
Fotó: Radi Anita

A Fekete-fehér Pozsony című kültéri kiállítás keretében az Óváros 12 helyszínén tudjuk megtekinteni azokat az alkotásokat, amelyeket Anton Šmotlák pozsonyi fotográfus készített. A régi felvételeken az '50-60-as évekbeli Pozsony lett megörökítve.

A nagyméretű fekete-fehér fényképekkel azokon az autentikus helyeken találkozhatunk, ahol egykor éppen készültek, hogy a néző lássa, mennyire megváltozott Pozsony az elmúlt fél évszázad alatt.

A kültéri kiállítás készítői egyben tisztelegni is szeretnének a szlovák fotográfus, Anton Šmotlák előtt születésének 100. évfordulója alkalmából.

„Anton Šmotlák olyan személyiség volt, aki végig kísérte a város összes művészeti eseményét, emellett pedig a várossal kapcsolatos változásokat is megörökítette. A kiállítás koncepciója abból indult ki, hogy mutassuk meg azokat a helyeket, amelyeket a szerző érdekesnek talált és lefényképezte, hogy a látogatók szembesüljenek azokkal a változásokkal, amelyek azóta bekövetkeztek” – nyilatkozta Vladimír Grežo, a kiállítás kurátora.

Grežo a 12 kiállított alkotás közül arra fényképre hívta fel a figyelmet, amely Ligetfalu oldaláról készült, és a Dunát még a hidak nélkül ábrázolja, a háttérben a pozsonyi vár ismert sziluettje is feltűnik, amely még akkoriban nem volt rekonstruálva.
smotlak13_ra
Fotó:  Radi Anita

Anton Šmotlák elsősorban színházi fotózással foglalkozott, vagyis a színházakban zajló események és a város kulturális életének rögzítésére összpontosított.

A színház domináns volt munkáiban, ugyanakkor Pozsony átalakulásait is szívesen kapta lencsevégre, és ez a téma különösen kedves volt a számára. Fényképei között számos olyan alkotással találkozhatunk, amely Pozsonyt mutatja be különböző ünnepi, hétköznapi, vagy akár szomorú pillanatokban.

Anton Šmotlák az első olyan szlovák fotográfusok közé tartozott, akiknek sikerült az élő avagy a közvetlen fotográfia keretében felszabadulni a szocialista realizmus dogmái alól. Spontán módon és előítéletek nélkül rögzítette Pozsony mindennapjait.

smotlak16_ra
Fotó:  Radi Anita

A Fekete-fehér Pozsony című kiállításkörút öt kilométer hosszú, és gyalog, kerékpárral, vagy akár elektromos rollerrel is elérhető.

smotlak1_ra
Fotó:  Radi Anita
smotlak2_ra
Fotó:  Radi Anita
smotlak3_ra
Fotó:  Radi Anita
smotlak14_ra
Fotó:  Radi Anita
smotlak12_ra
Fotó:  Radi Anita
smotlak11_ra
Fotó:  Radi Anita
smotlak10_ra
Fotó:  Radi Anita
smotlak8_ra
Fotó:  Radi Anita
smotlak6_ra
Fotó:  Radi Anita
smotlak5_ra
Fotó:  Radi Anita
smotlak4_ra
Fotó:  Radi Anita

Az alkotások speciális, kültéri állványokra lettek rögzítve az Óváros különböző pontjain. Az installációkkal többek között a Hviezdoslav téren, a SNP téren, a Fő téren, a Hodža téren, a Mihály- és a Zsidó utcán, avagy a Rázus rakparton találkozhatunk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.