cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. július 29., 15:05

Kilépés a sötétből - KÉPEKKEL

Balló Andrea szegedi festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Kassán, a MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában.

Balló Andrea, festőművész, kiállítás, Kassa, Rovás
Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: Rovás

Balló Andrea Szegeden született, ám anyai ágon erdélyi gyökerekkel rendelkezik, amire büszke. A családban a művészetek szeretete természetes volt, számára is elválaszthatatlan a zene és festészet, mindkettő fontos része az életének. Leginkább olajjal fest, de kedveli az akvarellt és a temperát is. Rajzolni szénnel szeret a legjobban, ami igen változatos felületek létrehozására alkalmas. Kedveli a lavírozott tust is, finom, érzékeny eszköz, elsősorban a tájban használja, sokszor kiindulás lehet egy később megvalósuló képhez.

A művésznő sok időt tölt Erdélyben, ahol mindig lenyűgözi a táj szépsége, a Hargita, a régmúlt korok emlékei. Elmondása szerint az alkotás során mindig a látványtól indul el, amiből élmény lesz, s amit aztán teljesen átír.

Igyekszik minél kevesebb eszközzel kifejezni érzéseit, gondolatait. Nem törekszik a látvány felismerhető megjelenítésére, sokkal inkább az ahhoz fűződő érzelmek, gondolatok megfogalmazására. „Nagy szerepe van a tudatalatti működésének is, amikor a kép elkezd önálló életet élni, ugyanakkor nagyon fontosnak tartom a képi rend megteremtését, itt lép be a ráció az alkotói folyamatban” – fejti ki.

Balló Andrea, festőművész, kiállítás, Kassa, Rovás
Fotó:  Rovás

„Balló Andrea mindig is szeretett a sötét tónusokkal kísérletezni, de elmondása szerint újabban van benne egy olyan érzés, hogy nem a sötétséget, a tragédiát kell ábrázolni, hanem ennek ellent mondani, és bár sok rossz dolog történik körülöttünk, de nem szabad belesüppedni a depresszióba. A koronavírus megjelenése és a járvány miatti karanténhelyzet egyfajta lázadást váltott ki belőle. Azt mondja: nem vagyok hajlandó félni, nem engedem, hogy úgy hasson rám, hogy ez engem lenyom.

Harcolni kell a sok borzalom ellen. Én úgy harcolok, hogy kívánom a színeket, a kicsit oldottabb dolgokat,

mondta a művésznő. És valóban, a legutóbbi debrődi Rovás-táborban is megfigyelhettük a sötétből való kilépést a világosság, a színek felé” – fogalmazott a megnyitón Kovács Ágnes, a MaJel Rovás Központ igazgatója, majd megnyitotta a tárlatot.

Balló Andrea, festőművész, kiállítás, Kassa, Rovás
Fotó:  Rovás
A megnyitón közreműködött Cser Krisztián operaénekes, a Magyar Állami Operaház magánénekese. A kiállítás augusztus 23-ig látogatható hétköznaponként 10.00 és 18.00 óra között.
Balló Andrea, festőművész, kiállítás, Kassa, Rovás
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.