2020. március 4., 07:40

Kikelet: dinamika jegyében fogant festmények a „Szinnyeiben“

Vidám hangulatot és pozitív energiát árasztó, életigenlésről és természetszeretetről is tanúskodó festménykiállítás nyílt a könyvtárak hetében, március 3-án a komáromi Szinnyei József Könyvtár Nádor utcai részlegén. A sokoldalú kétgyermekes anyuka, Finta Dobos Boglárka pedagógus korábban az éneklés terén bizonyított, s a fotózás mellett 2013 óta a festészetnek is hódol. Műveit első ízben tárta a nyilvánosság elé, s azok kedvező fogadtatásra találtak.

Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A Kikelet című tárlat keddi megnyitóján Kulin Eduard zenetanár hegedűjátéka után a főszervező, Bajnok Éva könyvtáros üdvözölte a jelenlevőket, s a földszinti folyosón március végéig látható képekkel kapcsolatos tetszésnyilvánítását sem rejtette véka alá. Majd az alkotó legszigorúbb kritikusa, Finta Márk újságíró beszélt kreatív neje ezen kedvteléséről, munkáiról. Bízva abban, hogy „azok megszólaltatnak egy-egy húrt a tárlatlátogatók lelkének és agyának leghátsó szegletében“. A kiállított műveket három kategóriába sorolta: 1. játék a formákkal, 2. játék a színekkel, 3. horizonton túli képek, amelyek túlmutatnak a színhasználaton és formaábrázoláson, s teljesen új dimenziót nyitnak meg a szemlélőik előtt.

Kikelet: dinamika jegyében fogant festmények a „Szinnyeiben“
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Az impresszionista és absztrakt festészet jegyeit is bevállaló, amatőr művész is szót kapott, s a jelenlevőket arra kérte, hogy a festményei alatt különféle színű jelekkel őszintén nyilvánítsák ki tetszésüket vagy nemtetszésüket, mert kíváncsi a véleményükre. Portálunknak azt is elmondta: nem teljesen ért egyet a hallott kategorizálással. Szerinte a művei két nagy csoportba sorolhatók.

Vannak olyanok, amelyek azért születtek, mert késztetést érzett arra, hogy mielőbb kifesse magából a pillanatnyi érzéseit, benyomásait. A továbbiak megfestése közben pedig hosszasan játszogatott a színekkel és formákkal, élvezve a folyamatot.

Kérésünkre, hogy röviden jellemezze saját művészetét, egy szóval válaszolt: azokra leginkább a dinamika jellemző.

Kikelet: dinamika jegyében fogant festmények a „Szinnyeiben“
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Komárom szívében március végéig láthatók a következő művek: Hangulat, Tulipánok, Vízhang, Vízesés, Nyár, „Mordor”, Poszt Apokalipszis, Big City, Örvény (törvény), Nyírek, Erdő, Pitypangok, Fehér ló fia, Circumscriptus II. és IV. Végül megtudtuk: Bogi a képeivel együtt a közeljövőben két további meghívásnak is eleget szeretne tenni, s igény esetén azokat majd másutt is szívesen bemutatná. Persze, a szabadidejét és a teendőit a tárlatnyitón jelen levő két- és négyéves virgonc lányával is össze kell hangolnia...

Kikelet: dinamika jegyében fogant festmények a „Szinnyeiben“
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.