,,Kiapadhatatlan a tudás- és alkotásvágyam!” Művészek a karantén idején

2020. május 5., 18:58
Reczai Lilla

A 31 éves, Érsekújvárban élő Németh Csilla irodalomból doktorált, emellett lassan 6 éve tetovál, fest, rajzol és egyéb kreatív tevékenységet végez. Őt kérdeztük, hogyan hat a járvány a művészekre, illetve mi az, ami kitölti Csilla idejét a karanténban.

Mi vonzott a művészetekhez? Mikortól festesz, rajzolsz és élsz ennek az egésznek?

Magam sem tudom, valahogy úgy emlékszem vissza a gyerekkoromra is, hogy állandóan ceruza vagy ecset volt a kezemben. Később persze egyre jobban érdekelt a folyamatos rajzolás, a festés mellett maga a művészettörténet is. A realizmus vagy a barokk festészet emberábrázolása és testképe nagy kedvencem volt, ami véleményem szerint még mindig nagyrészt meghatározza az alkotásaimat, hiszen a legkedveltebb témám a mai napig a portré, illetve a különféle emberi alakok, torzók stb. ábrázolása.

Ennek persze másik oka, hogy lassan 6 éve foglalkozom tetoválások készítésével (véleményem szerint a képzőművészet egyik legszebb alkalmazott formája, ahol igazi, élő „alapanyagra” dolgozhatok), ahol a legtöbb elkészült munkám szintén a realizmus, valamint a festményszerű ábrázolás zsánerébe tartozik.

Persze, azt azért megjegyezném, hogy az elmúlt tíz évben – lényegében az egyetemi éveim alatt – egyre többet foglalkoztatott a test fogalma, illetve annak képe és megjelenítése az egyes korokban és médiumokban, s hogyan változott ez meg a 19. és a 20. század eleji új technikai médiumok megjelenése óta. (Gondolok itt a fényképezőgép, vagy a film hatására a művészetekre, vagy a számítógépre, de érdekes megnézni például a teleszkóp vagy a mikroszkóp adta „új világok” hatását is… Hosszú, de annál érdekesebb téma!) Az avantgárdban, a performanszkultúrában, a neoavantgárdban vagy a kortárs inter- és multimediális alkotásokban. Voltaképpen hasonló gondolatmenetet, témákat fejtegettem a doktori disszertációmban is.

Németh Csilla art
Fotó: Németh Csilla Art

Hogyan születnek a műveid? Vannak, akik inspirálnak téged?

Persze, rengetegen. Ha a konkrét témáimra gondolunk, akkor Lady Gaga az egyik meghatározó, róla vagy 30 rajzom, festményem készült különféle technikákkal, eszközökkel (grafitceruza, színesceruza, aquarell, porpasztell, akril, olaj), de Freddie Mercury, David Bowie is inspirálnak.

Mivel az utóbbi években nagyon érdekelnek a természettudományok, a technológia vagy a poszthumanizmus is, született jónéhány portré Einsteinről, Tesláról vagy Elon Muskról is.

Azt, hogyan születnek a képek, meghatározza, hogy épp megrendelésre dolgozom-e, vagy csak saját szórakozásból, vagy hogy épp mihez/kihez van ihletem, vagy mivel szeretnék dolgozni. A karantén alatt ez annyiban változott, hogy még több képen dolgozom egyszerre, mint általában.

Németh Csilla Art
Fotó: Németh Csilla art

Mi az, ami megihlet? Mire figyelsz oda egy-egy művészeti remekmű megalkotásánál?

Jelenleg az univerzum, a Hubble- űrteleszkóp felvételei, valamint minden, ami ehhez kapcsolódik. És persze az emberi test, az mindig.

Milyen meghatározó élményeid voltak a műveiddel kapcsolatosan? Van kedvenc saját alkotásod, vagy ezt így nem lehet meghatározni, mert mind a te ,,gyereked”?

Az, hogy hogyan festek, szintén változó. Van, hogy teljesen kizárom a környezetem, s csak az alkotásra koncentrálok, de olyan is volt már, hogy a zene helyett végig Michio Kaku előadását hallgattam, ez is hatásosnak bizonyult. Kinn a természetben vagy egy kávézóban, itthon, az is lényegtelen, csak legyen időm dolgozni valamin. Kedvencem? Nagyon sok van. Még több, amin rengeteget változtatnék. Ez érvényes természetesen a tetoválásokra is.

A legkedvesebb élményeim közé tartozik, amikor a pici unokaöcsémmel kezdtünk el közösen akrillal vászonra festeni.

(Néhány képünk kiállításra is került a tavalyi Kassák Napokon Érsekújvárban, amely idén a karantén miatt sajnos elmaradt.) A gyerekek nagyon kreatívak, s elképesztő, mennyire bátran használják a színeket és az alapanyagokat, s ez a finommotorika fejlesztése szempontjából sem elhanyagolható.

Németh Csilla Art
Fotó: Németh Csilla Art

Sokan nem tudnak mit kezdeni a karantén-helyzettel. Hogyan vészeled át ezt az időszakot, mint művész? Tudsz dolgozni?

Tetoválni március közepe óta az óvintézkedések miatt nem tudunk, de valahogy nem élem meg annyira drasztikusan ezt a rengeteg felszabadult időt, mint mások. Persze, hiányzik a természet, a sport és azok a dolgok, amik kitöltötték a rohanó mindennapjaimat. Ennek ellenére csak azt tudom mondani, hogy sosem volt ennyi szabadidőm festeni, rajzolni vagy olvasni, vagy a könyvem kéziratán dolgozni. A karantén alatt például elkezdtem textilre is festeni (nagyon élvezem!), erre azelőtt biztosan nem lett volna kapacitásom. Minden hozzáállás kérdése – s persze a jó időbeosztásé –, én igyekeztem/igyekszem pozitívan venni az egészet.

A karantén kulturális hozadéka viszont izgalmas téma, érdemes figyelni a róla szóló különféle diskurzusokat is,

különleges a témát érintő versek, blogbejegyzések vagy graffitik is születtek az elmúlt időszakban. (Ajánlom az olvasók figyelmébe H. Nagy Péter ezt fejtegető írásait is.)

Németh Csilla Art
Fotó: Németh Csilla Art

Vannak olyan ötletek, amelyeket mindenképpen szeretnél megvalósítani még most, vagy inkább a járvány után halasztottad el?

Tervek, ötletek, célok vannak, jelenleg több projekten is dolgozom, ami hosszú távon meghatározza majd a jövőmet, de mindent a maga idejében!

Mire vagy a legbüszkébb az eddig nyert tapasztalataidból kiindulva?

Talán arra, hogy az eddigi munkáim – legyen szó a festményekről, tetoválásokról, vagy miden másról, amit csinálok – csak arra ösztönöznek, hogy minden nap jobb és jobb legyek, a tudásvágyam és az alkotási vágyam kiapadhatatlan.

Kövesse facebook oldalunkat is!