Kandinszkij művészetét teszi elérhetővé a Google Arts & Culture új projektje

2021. február 11., 14:59
ma7 | MTI

Az absztrakt festészet egyik úttörője, Vaszilij Kandinszkij hangjait, formáit és színeit teszi mindenki számára átélhetővé a Google Arts & Culture Sounds like Kandinsky elnevezésű, a párizsi Pompidou Központtal együttműködésben megvalósított projektje.

Google Arts Vaszilij Kandinszkij
Fotó: Google Arts, Vaszilij Kandinszkij

Az interaktív honlapon elérhető projekt összegyűjti és digitálisan megőrzi Vaszilij Kandinszkij ikonikus munkáit és exkluzív életrajzi fényképeit, emellett soha nem látott új adalékokat is ad az orosz származású festő életművéhez - közölte a Google csütörtökön az MTI-vel.

Mint a közlemény emlékeztet,

Kandinszkij a szinesztézia betegsége révén színeket és formákat is hallott.

A szinesztézia képességét az online tárlat látogatói is megtapasztalhatják:

egy interaktív gépi tanulási kísérlet részeként maguk is belehallgathatnak egy Kandinszkij alkotásba, színek és formák hangjait lejátszva.

A művészeti projekt része emellett egy kiterjesztett valóságot alkalmazó Zsebgaléria, amely egy virtuális kiállítótérbe viszi a nézőket, ahol közelről felfedezhetik Kandinszkij közkedvelt műalkotásait.

A világ legnagyobb Kandinszkij gyűjteményét birtokló Pompidou Központnak és Nina Kandinsky személyes hagyatékának köszönhetően

a projekt több száz ritka személyes fényképet is bemutat,

ilyen a Paul Klee festőművésszel vagy a Kandinszkij feleségével közös fotó, amelyeket még sosem láthatott korábban a közönség.

A Google Arts & Culture platformja több mint 80 ország több mint 2000 kulturális intézményének kulturális kincseit teszi hozzáférhetővé - áll a közleményben.

Kövesse facebook oldalunkat is!