Idén jubilál a Művészetek Völgye Fesztivál

2020. január 17., 12:02
Kaszmán Zoltán

A három gyönyörű Balaton-felvidéki település, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend 2020. július 17. és 26. között harmincadik alkalommal ad otthont Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiváljának.

A nyár legszínesebb tíz napjának is nevezett eseményen az már biztos, hogy több, a fesztiválhoz hasonlóan jubiláló együttes is fellép. Koncertet ad a tízéves Ivan and the Parazol, a tizenöt éves Erik Sumo Band, a szintén tizenöt éves Irie Maffia, a húszéves Hiperkarma, a szintén húszéves 30Y és a huszonöt éves Kerekes Band.

A könnyűzenei koncertek mellett még több irodalmi, színházi, népzenei, komolyzenei és képzőművészeti program várható, valamint új biciklis és tematikus gyalogtúrák indulnak. Újdonságként operaelőadás érkezik a Völgybe az Operaház segítségével, a Szerelmi bájitalt a fesztivál első napján, július 17-én láthatja a közönség. A Recirquel Társulat mindkét hétvégén jelen lesz két különböző, dupla előadással, fényművészek adnak egyedi hangulatot a kultikus taliándörögdi Klastromnak, és meglepetésekkel készül Palya Bea, valamint a három legrégebbi udvar, a Muharay Udvar, a Kaláka Versudvar és a Hobo Klub is. Jelen lesz Kőbánya, a Nemzeti Filmintézet, a Hagyományok Háza, a MANK és a Fonó. A jubileum kapcsán tíz napon át új életre kel egy-egy korábbi Völgyprogram az elmúlt harminc évből, így például ismét színpadra áll a Mandel Quartet, és Bérczes László is újra rendez a Völgyben.

A Művészetek Völgye nemzetközi színvonalát kiemelten fontosnak tartom, és évről évre célom azt biztosítani, fejleszteni, a fesztivál eredetiségét és helyi, emberléptékű hangulatát megőrizve. Haladunk tovább a zöld úton, és terveink szerint a megújult kapolcsi főteret is átadhatjuk a fesztivál első napján”

– mondta Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója.

A Művészetek Völgye volt az ország első összművészeti fesztiválja, mára pedig a legnagyobbá nőtte ki magát. A Völgyben harmincöt programhelyszín van színházzal, irodalommal, koncertekkel, újcirkusszal, kiállításokkal. A Balaton-felvidék három települése, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend adja az alapokat. A helyi lakosok motorjai és mozgatórugói az eseményeknek, a természet csodás díszlet és az épületek, intézmények is átalakulnak a fesztivál ideje alatt. Koncerthelyszín lesz az óvoda udvarából, galéria a tűzoltószertárból és a buszmegállóból, színház a közösségi házból, hangversenyterem a templomokból. Minden helyszínen más hangulat és program várja a Völgylakókat, felfedezni mindezt igazi kincskeresés. Saját udvart vezet többek között Harcsa Veronika, a Kaláka és Lackfi János, a Momentán Társulat, és a hazai kulturális élet szinte minden tagja fellép hol kisebb, hol nagyobb színpadokon, hol spontán a tábortűz mellett. Körülbelül kétszázezer látogató érkezik évről évre, és a nagy szám ellenére mindenki egy meghitt közösségi élménnyel feltöltve térhet haza.

Kövesse facebook oldalunkat is!