2020. február 12., 21:25

Fotókiállítás: Dunaszerdahelyi pillanatok 2019

A dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban szerdán nyitották meg a Dunaszerdahelyi pillanatok 2019 című fotókiállítást, melynek célja, bemutatni a város arculatát, és közelebb hozni Dunaszerdahelyet a lakossághoz és az idelátogatókhoz.

Fotó megnyitó
A. Szabó László nyitotta meg a kiállítást
Fotó: Reczai Lilla

Dunaszerdahely alpolgármestere és a Dunaszerdahelyi Hírnök médiacsaládot irányító Perfects a.s. igazgatótanácsának elnöke, A. Szabó László nyitóbeszédében kifejtette, ezt a projektet Rajkovics Péterrel, a kommunikációs cég igazgatójával és más munkatársakkal egyetemben hozták létre a 2019-es évben. Céljuk, hogy a négy alkotó (Nagy Attila, Nagy Gyula, Rózsár Vince és Rajkovics Péter – az utóbbi kettő a MA7 Médiacsalád munkatársa is egyben) perspektíváján keresztül a nézők is átélői legyenek a dunaszerdahelyi kulturális, sport és egyéb események, rendezvények hangulatának.

A kiállításon 36 sajtófotó látható. A. Szabó szerint ezek a képek információt közölnek, tényeket mutatnak be, ezen kívül véleményt is sugallnak és természetesen szelektálnak is, hiszen nem képesek mindent megmutatni, a többit a szemlélődő képzeli a kép mögé. Az alpolgármester vizuális metonímiaként emlegette az alkotásokat, mert a részt mutatják meg az egész helyett.

A kiállítás hivatalos megnyitójára a környékbeli magyar iskolákat hívták meg – többek között a Vámbéry Ármin Gimnázium és a Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola diákjait –, ugyanis a szervezők arra szeretnék buzdítani a fiatalokat, hogy éljék meg, ami körülöttük zajlik, járjanak el a különféle eseményekre és ragadják meg a pillanatot (Carpe diem!). Rajkovics Péter elmondta, hogy az ügyvezetői poszt elfoglalásakor számos célt fogalmazott meg, a fiatalabb generáció érdeklődési körének elérése is ezek közé tartozott, mivel a fiatalság nem igazán követi nyomon a városi média (tévé) információit, híreit. Ennek érdekében olyan tartalmakat is szeretnének közölni, amelyek a legfiatalabbakat érintik. A fotókiállítás pontosan ezt a célt szolgálta.

Nézők fotók
Fotó:  Reczai Lilla

Az ügyvezető felhívta a diákok figyelmét egy videó pályázatra, amelynek lényege, hogy a pályázó három perces videóanyagban saját szemszögből láttassa a várost és annak hangulatát. Azok jelentkezését várják, akik 2000 és 2006 között születtek. Bővebb információt ITT találnak. 

Szakáll Farkas Mária, képzőművész, a Kortárs Magyar Galéria kuratóriumának alelnöke szakmai szemmel méltatta a kiállítást. A  négy alkotót a város képkrónikásainak nevezte, ami valóban helyénvaló, hiszen minden egyes eseményen ott vannak, dokumentálnak, és a lehető legpontosabban kapják el a fontos pillanatokat.

A legtökéletesebb technika sem helyettesíti a fotós szemeit”

– mondta Szakáll Mária. A falon helyet kapó képeket technikailag sem lehet kifogásolni, ezek azok az alkotások, amelyek krónikaként örökítik meg a város tavalyi évét. A képeken színházi jelenetek, sportversenyek, vásári hangulatok és egyéb fantasztikus élmények ragadják meg a tekintetet.

A szervezők ezzel a fotókiállítással hagyományt szeretnének teremteni. A kiállított képek márciusig elérhetők minden érdeklődő számára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.