2023. december 10., 08:53

Formatervezett otthon: funkcionalitás és esztétika

A dizájn a tervezés folyamatát vagy eredményét jelenti, amely során a formatervező megtervezi, megalkotja a tárgyat, a terméket vagy a szolgáltatást. Érdemes sorra venni a dizájn egyes dimenzióit, mielőtt az otthon és a dizájn kapcsolatát vizsgáljuk. 

formatervezett otthon
Alíz Csodaországban ihletésű enterior
Fotó: Balla Rita

A funkcionális dizájn célja a termék vagy a rendszer használhatóságának biztosítása, hogy megfeleljen a felhasználók igényeinek és szükségleteinek, ilyen például az Apple okosóra. Az esztétikai dizájn vonzóvá teszi a terméket és környezetét, erre jó példa a Dolce Gusto kávéfőzőgép. Az ergonómiai dizájn a tervezés olyan aspektusainak figyelembevétele, amelyek a termék vagy a rendszer használatát kényelmesebbé és hatékonyabbá teszik a felhasználók számára, ilyen például egy állítható magasságú munkaasztal. Az érzelmi alapú dizájn olyan elemek megtervezése, amelyek érzelmi kapcsolatot hoznak létre a felhasználó, a termék, a környezet és a szolgáltatás között, erre jó példa az autódizájn. 

formatervezett otthon
Természetközeliség az otthonunkban
Fotó:  Balla Rita

A környezetünk és a dizájn sokkal szorosabb kapcsolatban áll egymással, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Fontos szerepet játszik abban, hogyan érezzük magunkat otthonunkban, és az igényeinknek megfelelően funkcionál-e. A jó tervezés segít abban, hogy az otthonunk kényelmes, praktikus és esztétikus legyen, emellett tükrözze a személyiségünket és életstílusunkat is.

A dizájn szó hallatán sokaknak a számukra megfizethetetlen luxus jut az eszükbe, fontos azonban megérteni, hogy a dizájn nemcsak a külső megjelenést jelenti. A jó tervezésnél az ember áll a középpontban.

formatervezett otthon
A tengerfenék természeti világára emlékeztető enterior
Fotó:  Balla Rita

Az igazán jó formatervező a humánum szükségleteit figyelembe véve, lokális környezetét megértve, a pszichológiai folyamatokat feltárva igyekszik megtervezni a lehető „legjobb” tárgyat a végfelhasználó számára. Ezek alapján a lakástrendek folyamatosan változnak, és számos tényező befolyásolja változásuk irányát, beleértve a gazdasági helyzetet, a lakossági igényeket, a technológiai fejlesztéseket és a kulturális változásokat.

S/ALON BUDAPEST

Ötödik alkalommal lehettünk részesei annak a nagy dizájn mustrának Magyarországon, amely a formatervezőkkel együtt reagál az otthon és a dizájn közös kihívásaira. A Budapest Aréna mintegy 7000 négyzetméteres területe három napra kiállítótérré alakult át, hogy a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállítás látogatói standról standra járva tekinthessék meg a legfrissebb bútor- és enteriőr trendeket.

A művészet és a kreativitás mellett mostanra a lakberendezésben is megjelent a szürrealizmus. Jellemzője az absztrakt és álomszerű elemek felhasználása,

a szürrealisztikus dizájn gyakran olyan tárgyakat és formákat használ, amelyeket nem várnánk egy tipikus lakásban. Az ilyen enteriőrökben pont úgy érezzük magunkat, mint Alice Csodaországában. A mesék világából A kis hableány mélytengeri élővilága is sok tervezőt megihletett, jellemzővé váltak náluk a mélykékek, a lila különböző árnyalatai, a neon színek, a bútorelemeknél a kagyló, a moszat, az alga fluid formái köszöntek vissza.

formatervezett otthon
A természet-design-otthon kapcsolata
Fotó:  Balla Rita

A szürrealisztikus dizájn gyakran megtöri a hagyományos elrendezési szabályokat. Van, hogy furcsa formájú bútorokat és tárgyakat helyeznek el a térben, amelyek szokatlan funkciót szolgálnak. Éppen ezért a szürrealista dizájn izgalmas és egyedi, de nem mindenkinek és nem minden otthonba való. Ekkor a tervezők elsősorban az esztétikai és érzelmi alapú dizájnra összpontosítanak.

A bútortervezésben továbbra is kiemelt figyelemnek örvend a fenntarthatóság és a természetközelség érzésének a megteremtése az otthonokban.

A természetben fellelhető organikus formák, mintázatok és struktúrák gyakran inspirálják a formatervezőket.

Az ergonómiai szempontok, a térkihasználás és a funkcionalitás mind-mind fontos ahhoz, hogy az otthonunk praktikus, kényelmes és ízléses legyen.

A S/ALON BUDAPEST kiállításon voltak olyan enteriőrök, melyekben nehezen tudnánk elképzelni rohanó hétköznapjainkat, ezek sokkal inkább gondolkodásra késztetik az embert és a vizuális tárgykultúra szokatlan, de annál látványosabb elemeinek a bemutatására fókuszál. A lakástrend kiállítás sokaknak kizárólag inspirációs forrásként szolgál, de a világítás-, illetve klímatechnika, a térkihasználás, a hangszigetelő vakolat és a burkolatok terén konkrét megoldásokat is kínál az érdeklődőknek.

Megjelent a Magyar7 hetilap 48. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.