2024. április 8., 17:08

Fénnyel teremtett művészet – KÉPEKKEL

Hétvégén a Kortárs Magyar Galéria egy nem mindennapi tárlatmegnyitó helyszíne volt, ugyanis a Glassification.hu – A magyar üveg mesterei című üvegművészeti vándorkiállítás, Európa nagyvárosai után, Dunaszerdahelyre érkezett.

glassification.hu-10
Galéria
+21 kép a galériában
A glassification.hu alkotása
Fotó: Lacza Gergely

A kortárs magyar üvegművészek alkotásait bemutató tárlat Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának kezdeményezésére, illetve annak támogatásával, továbbá a Magyar Üvegművészek Társaságával együttműködve utazhatott most Csallóköz szívébe.

A kiállítás Bihari Kristóf, Borkovics Péter, Bősze Eszter, Darabos Anita, Edöcs Márta, Gaál Endre, László Kyra, Lukácsi László, Sipos Balázs és Varga Gyöngyvér Amala, azaz négy üvegművész generáció alkotásait tárja a közönség elé.

A művészek közül többen személyesen is tiszteletüket tették a megnyitón, amelynek felvezetéseként egy zenei összeállítást hallhattunk. Először Csető Júlia játszott fuvolán, majd Németh Imre énekelt gitárkísérettel. A zenés blokk végén a két művész együtt játszott barokk dallamokat blockflötén.

cseto-julia-es-nemeth-imre
Csető Júlia és Németh Imre
Fotó:  Lacza Gergely

Ezután Iván Péter, a Kortárs Magyar Galéria igazgatója vette át a szót, aki köszöntötte a megjelenteket. A megnyitón jelen volt többek között dr. Balogh Csaba, Magyarország Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete; dr. Szilágyi Péter, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, dr. Horony Ákos nemzetiségi kormánybiztos, továbbá dr. Puha György és Karaffa Attila, Dunaszerdahely város alpolgármesterei.

ivan-peter
Iván Péter
Fotó:  Lacza Gergely

Szilágyi Péter kiemelte:

Ez a kiállítás is ékes bizonyítéka annak, hogy mi magyarok olyan nemzet vagyunk, amely büszke a kulturális örökségére. Üvegművészeink pedig megmutatták, hogy a régi hagyományainkat modern köntösbe bújtatva világszínvonalú alkotásokat hoznak létre.”
dr.-szilagyi-peter
Dr. Szilágyi Péter
Fotó:  Lacza Gergely

A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy ezeket a különleges műalkotásokat a Felvidéken élők is megtekinthetik, ami által tovább erősödik bennünk nemzeti összetartozásunk érzése. Beszédét Széchenyi István szavaival zárta:

Az emberi nemnek hivatása nem rontás, pusztítás, megsemmisítés, hanem, hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.”

Szilágyi Péter bízik benne, hogy a kiállítás eléri célját és a magyar üvegművészet kulturális identitásunk részévé válik.

dr.-balogh-csaba
Dr. Balogh Csaba
Fotó:  Lacza Gergely

Balogh Csaba azt fogalmazta meg, hogy a Vermes-villa a kortárs művészetek kezelésében, a gyűjtemény ápolásában, kiállításában és a nagyközönség által való megismertetésében végzett szakmai tevékenysége 30 év alatt bizonyított abban a tekintetben, hogy ez a kiállítótér, ez a szakmai csapat, Szlovákia egyik legjobb kortárs művészeti kiállítóhelye, ezért aligha választhattak volna jobb helyet ennek a tárlatnak.

karaffa-attila
Karaffa Attila
Fotó:  Lacza Gergely

Karaffa Attila a város nevében megköszönte, hogy Dunaszerdahelyet választották helyszínéül a kortárs magyar üvegművészek kiállításának, hiszen a város mindig is prioritással kezelte a múlt és a jelent kulturális értékeinek bemutatását.

glassification.hu-03
A glassification.hu alkotása
Fotó:  Lacza Gergely
Értéket teremtünk, és ez az érték fontos számunkra, hiszen 30 éves a galériánk, s elmondhatjuk, hogy ez idő alatt most már több ezer alkotással gazdagodott a kiállítás gyűjteménye.”,

mondta az alpolgármester.

hefter-laszlo
Hefter László
Fotó:  Lacza Gergely

Hefter László, Ferenczy Noémi-díjas magyar üvegművész, a MMA rendes tagja a szakma képviselőjeként leszögezte, győriként fontos számára, hogy a felvidéki testvérvárosba, Dunaszerdahelyre is eljutott a kiállítás, hiszen ez az üvegművészet által bővíti az integrációs lehetőségeket a szlovákiai művészekkel, akik a nemzetközi élvonalba tartoznak, így akár hosszú távú együttműködések is kialakulhatnak. Az interakció eredményeképpen változatos művészi megközelítéseket, más-más országok különböző művészgenerációnak sajátos felfogását ismerhetjük meg (amelyek tőlünk különböző gazdasági, technikai és kulturális viszonyok között működ/het/nek), szellemi hatásaikat átérezhetjük, technikai megoldásaikból pedig tanulhatunk, mondta.

glassification.hu-09
A glassification.hu alkotása
Fotó:  Lacza Gergely
Az üvegművészet megnyitja a képzelet birodalmát, felhasználja az üvegfelületek vizuális erejét úgy, hogy az agyagot valamilyen dimenzióban, vagy valamennyi dimenzióban beszélni hagyja”,

húzta alá Hefter László.

halasi-rita-maria
Halasi Rita Mária
Fotó:  Lacza Gergely

Halasi Rita Mária designszakértő, kutatási és innovációs menedzser, a Glassification.hu kurátora leszögezte, hogy a Kortárs Magyar Galéria 30 éve alatt felhalmozódott, több mint ezer műalkotást számláló gyűjteményének darabjai között számos magyar üvegművész munkája is megtalálható (többek között Bohus Zoltán, Buczkó György, Ferdics Béla, Gaál Endre, Köblitz Birgit, Lendvai Péter Gergely, Lugossy Mária és Tomay Katalin alkotásai).

Kifejtette azt is, hogy a magyar üveg történetét lehetetlen elmesélni a Felvidék üvegcsűrjeinek, és üveggyárainak története, továbbá azoknak a szlovák embereknek a megemlítése nélkül, akik vándorló kereskedő iparosként a hátukon cipelve szállították Trencsén, Gömör és Nógrád vármegyék üveghutáinak termékeit az ország déli részébe, főleg az Alföld tanyáiba, ahol az üvegezési munkákat helyben el is végezték.

glassification.hu-06
A glassification.hu alkotása
Fotó:  Lacza Gergely

A kurátor a kiállítás címét is megmagyarázta:

A glassification egy meglehetősen ritka és modern angol szó, üveggé alakítást jelent, esetünkben azt, hogy az alkotói gondolat az üvegben ölt testet.”

Halasi Rita Mária beszámolt arról is, hogy a kézműves üvegkultúrát és a kézműves üveg készítésének a tudását magyarországi kezdeményezésre az UNESCO tavaly decemberben felterjesztette a kulturális világörökség listájára.

glassification.hu-11
A glassification.hu alkotása
Fotó:  Lacza Gergely
Remélem, hogy ezek a munkák el tudják önöket vinni azokba az univerzumokba, ahova a kiállító művészeink el szeretnék önöket vezetni. Van, aki számára ez egy alternatív valóság lesz. Van, aki ennek a földi, illetve fénnyel megteremtett szépségét jelenti”,

összegezte a három hétig megtekinthető kiállítás esztétikai célját a Glassification.hu kurátora.

a-kozonseg
Galéria
+21 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.