2023. április 14., 17:47

Édes élet 2.0 Hangácsi Istvánnal - KÉPEKKEL

A dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum kiállítási csarnokában nyitották meg 2023. április 13-án Hangácsi István festőművész DOLCE VITA 2 című tárlatát. A kiállítás május 2-ig látogatható.

hangacsi-istvan-kiallitasa-dunaszerdahelyen-01
Galéria
+10 kép a galériában
Hangácsi István kiállítása Dunaszerdahelyen
Fotó: Lacza Gergely

A kiállítás megnyitója a művészeti alapiskola Millie fiori kamarazenekara fuvolistáinak játékával kezdődött, majd Simon Anikó, a kiállítás kurátora méltatta az alkotót.

hangacsi-istvan-kiallitasa-dunaszerdahelyen-44
Millie fiori
Fotó:  Lacza Gergely

Beszédében kifejtette, hogy a festőművész már nem ismeretlen a dunaszerdahelyi közönség számára, hiszen a Csallóközi Népművelési Központ által évente megszervezett Képzőművészeti Spektrum nevű amatőr festőművészek versenyén 2022-ben a verseny különdíjasa, az év felfedezettje lett.

A festőművész élete nagy részét Rimaszombatban élte családjával és csak néhány éve költöztek Somorjára. Alkotásait 2020 óta mutatják be különféle kiállításokon, a Dolce Vita című tárlatának első részét Dunaszerdahelyen, a Csallóközi Könyvtárban tekinthették meg a helyi érdeklődők. A művész első festményét nagyjából húszéves korában készítette, az azóta eltelt 43 év során rövidebb-hosszabb megszakításokkal azóta is fest.

Választott technikája az olajfestés. Autodidakta módon, saját magát képezte. Kezdetben a példaképe a magyar tájképfestészet egyik megteremtője, id. Markó Károly volt. Hatása a jelen tárlat képei között is szereplő két korai festményén (Olasz táj és Meglepetés a tó partján) tükröződik vissza. Simon Anikótól megtudhattuk, hogy Hangácsi tíz év kihagyás után csatlakozott a rimaszombati Aranymetszés alkotókörhöz, s a festőklub vezetőjét, Cene gál Istvánt tartotta mentorának, tőle tanulta meg a lazúrozás technikáját.

hangacsi-istvan-kiallitasa-dunaszerdahelyen-48
Simon Anikó
Fotó:  Lacza Gergely
Az olajfesték lassan száradó anyagként lehetőséget ad arra, hogy a művész a képét alakítsa, a hibákat utólag kijavítsa. Ha a festékben sok a kötőanyag, száradás után áttetsző marad és látható lesz az alatta lévő festékréteg. Ez a technika a lazúrozás, amelyet azóta szinte kizárólagos jelleggel használ Hangácsi, többnyire vászonra, ritkábban farostlemezre festve.

Az új módszert felfedezve festményeinek a témája is megváltozott. Tájképek helyett az emberi alakok, utcarészletek, tükröződések ragadják meg figyelmét. A megváltozott képi világhoz bizonyára hozzájárult foglalkozása is, ugyanis egy ideig egy amatőr tévéstúdió operatőre, vágója volt.”

Kompozíciói alapjaként saját készítésű illetve az interneten talált fényképeket használ, melyeket tetszés szerint módosít.

hangacsi-istvan-kiallitasa-dunaszerdahelyen-03
Hangácsi István kiállítása Dunaszerdahelyen
Fotó:  Lacza Gergely

Jelenkori stílusát egyfajta sajátos realizmusként aposztrofálhatnánk, melyre éppúgy hatással van a klasszikus értelemben vett realizmus és romantika, mint a hiperreralizmus és a pop-art, vagy a színgazdagság és színválasztás tekintetében az impresszionizmus.

hangacsi-istvan-kiallitasa-dunaszerdahelyen-02
Hangácsi István kiállítása Dunaszerdahelyen
Fotó:  Lacza Gergely

Hangácsi István a boldogság, az öröm festője. A dolce vita az olasz életérzés, amely sokak szerint csupán az élvezeteket hajszoló, léha életvitelt jelenti, Hangácsi azonban a boldog pillanatokat szeretné megragadni, az életörömet próbálja kifejezni festményein, amelyeken találhatunk rimaszombati, somorjai és dunaszerdahelyi utcarészleteket is.

hangacsi-istvan-kiallitasa-dunaszerdahelyen-37
Hangácsi István kiállítása Dunaszerdahelyen
Fotó:  Lacza Gergely

Farkas Gábor, a Felvidéki Alkotók Egyesületének alapító elnöke egy meglepetéssel is szolgált a festőművésznek, ugyanis egy verspályázatot hirdettek meg a kiállítással kapcsolatban, melynek első három nyertes versét a helyszínen is felolvasták.

hangacsi-istvan-kiallitasa-dunaszerdahelyen-52
Farkas Gábor
Fotó:  Lacza Gergely

Az alkotó rövid mondandójában megköszönte a kedves gesztust, továbbá kifejtette örömét, hogy létrejöhetett a kiállítás, és megköszönte feleségének, akit egyben a múzsájának is tart, hogy támogatja.

hangacsi-istvan-kiallitasa-dunaszerdahelyen-28
Hangácsi István kiállítása Dunaszerdahelyen
Fotó:  Lacza Gergely

A megnyitót a Millie fiori fuvolistásai zárták egy Abba-számokat felvonultató összeállítással.

hangacsi-istvan-kiallitasa-dunaszerdahelyen-29
Hangácsi István kiállítása Dunaszerdahelyen
Fotó:  Lacza Gergely
hangacsi-istvan-kiallitasa-dunaszerdahelyen-51
Galéria
+10 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.