Bugyács, az öntörvényű alkotó

2021. július 15., 11:06
Bokor Klára

Bugyács 70 címmel nyílt kiállítás a párkányi Barta Gyula Galériában a művész kerek életjubileuma alkalmából. Munkásságát fiatal alkotótársa, a Dunaszerdahelyen élő M. Kiss Márta méltatta.

„A bohóc, mint az ironikus tudat megtestesítője, a valóság másik arca…. A legmagasabb világi hatalom, a király ellentétpárja. Alázatos, behízelgő, sokszor kétértelmű beszédével figurázza ki a hatalmat. … Bugyács szerint ez a kettősség minden emberben jelen van. Az ember a saját királya, ugyanakkor a saját bohóca. Ez a párhuzam, ez a megfigyelt kettősség adja meg a kiállítás fő témáját” – mondta el alkotásairól az ünnepi szónok.

bugyacs
Fotó: Bokor Klára

Bugyács öntörvényű alkotó, olyan stílusjegyekkel, hogy messziről felismerni alkotásait. Műterme igazi kincs tár – több mint háromezer alkotást rejt. Sándor többet gondolkodik, mint cselekszik, ami tükrözi bölcsességét, tapasztalatait. Témáját leginkább a hangulat adja. Egy belső hang késztetéséből születik a mű, és maga adja meg, milyen technikával készüljön.

bugyacs
Fotó: Bokor Klára

A kiállítást Bajtai György, a galéria vezetője nyitotta meg, a hangulatos zenei betétben Ondró Fanni fuvolán, Benkó Zoltán tanár zongorán közreműködött. A 70 éves művészt csodálói mellett művésztársai is köszöntötték.

bugyacs
Ondró Fanni és Benkó Zoltán

Kövesse facebook oldalunkat is!