2023. április 20., 09:59

AMFO23: Amatőr fotósok kiállítása Királyhelmecen

A Mailáth József Regionális Múzeumi Tárlat ad otthont az amatőr fotósok idei országos versenye, az AMFO23 térségi fordulójába benevezett alkotások kiállításának.

AMFO23
Galéria
+17 kép a galériában
Te ebbe mit látsz bele?
Fotó: Molnár Gabriella

Pakosta Andrea, a Kassa Megye által fenntartott intézmény igazgatónője köszöntőjében örömének adott hangot, hogy a patinás épület falai között most egy fotókiálltást nyithat meg. Elárulta, hogy a benevezett, véleménye szerint különleges alkotásokat igyekeztek úgy installálni, hogy méltóak legyenek alkotóikhoz. Ahogy mondta, a Bodrogközben és  az Ung-vidéken a fotónak nagy hagyománya van, amit illő továbbvinni. Éppen ezért csak biztatni tudja az érintetteket a jobbnál jobb pillanatok megörökítésére, mert témában a vidék igazán nem szűkölködik.

AMFO23
Pakosta Andrea
Fotó:  Molnár Gabriella

Simon Lívia, a Bodrogközi és Ung-vidéki Művelődési Intézet szakelőadója elmondta, hogy az 1952-ben idult AMFO egy felmenő rendszerű országos tehetségkutató verseny. Célja, hogy arra biztassa az amatőr fotósokat, vegyék észre az őket körülvevő világ szépségein túl akár annak visszásságait is. Három korcsoportba sorolva bárki benevezhetett, egy-egy különálló fotón kívül az idén először akár sorozatokkal, triptichonokkal is. A kísérletező kategóriában szereplő fotók szinte mindig a verseny legizgalmasabb részét jelentik.

Bár a képzőművészeti műfajokon belül a fotózás nem túl hosszú múltra tekint vissza, mostanra mégis nagyon sokrétűvé vált, a mesterséges intelligencia hirtelen ránk zuhant fejlődésével pedig sokszor már képtelenség megállapítani az objektív valóságot.

AMFO23
Simon Lívia
Fotó:  Molnár Gabriella

Ahogy elmondta, nem túl szokványos, hogy az AMFO térségi fordulójába ennyi alkotás érkezzen.

Az idei évfolyam ajánlott témaköre az identitás volt az alkotó és a megörökítendő tárgy vonzatában, illetve előtérbe helyezve a magunkban és környezetünkben rejlő mélységek megtalálását. Ahogy minden művészeti ág, úgy a fotó is az emberségről, a különbözőségről, az egyediségről, a szenvedélyről, ebből adódóan pedig a műfajunk iránti elkötelezettségről szól.

A szakmai bíráló bizottság elnöke a királyhelmeci származású, Prágában alkotó fotóművész-pedagógus, Kopasz Viktor volt, aki virtuálisan kapcsolódott be a közös értékelés folyamatába, Németi Róbert fotóriporter személyesen is. Kettejük munkáját pedig a királyhelmeci fotós, Horváth Károly segítette.

AMFO23
Németi Róbert
Fotó:  Molnár Gabriella

Németi Róbert szerint gazdag alkotói skála sorakozott fel az idei térségi versenyben: a fekete-fehértől a színesen át, az egyénitől a sorozatképig az alkotások mindegyike azt bizonyítja, hogy a keleti végeken is akadnak olyanok, akik fényképezőgépükkel valami maradandót szeretnének alkotni. Az előző évfolyamok zsűritagjaként is amondó volt, hogy a kiállított fotók minőségükben is megállják  a helyüket.  Zárásképpen néhány általános érvényű, hasznos tanácsot intézett a megjelent versenyzőkhöz, akik ezen túl a személyes konzultáció lehetőségével is élhettek.  

Az összesen 53 alkotással benevező 12 versenyző közül a zsűri 8-at tartott arra érdemesnek, hogy a kiválasztott fotóikat a kerületi fordulóba továbbjuttassa, éspedig: Pogány Zsófiát, Horňáková Izabelát, Körmöndi Lászlót, Choma Manuelát, Fülöp Istvánt, Takács Szabinát, Maurer Artúrt és Zahorec Lászlót.

AMFO23
A 8 továbbjutó közül az 5 megjelent együtt, emléklappal a kezükben
Fotó:  Molnár Gabriella

A kerületi fordulóba ezúttal tovább nem jutó alkotókat - Jakab Viktória, Galgán Tünde, Juhász Éva, Tótok Ilona - is kitartásra és további fotózásra biztatták a szervezők. A tárlatot május 2-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

AMFO23
Galéria
+17 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.