2021. szeptember 24., 19:51

A maximális büntetést kapta a képtolvaj

A maximálisan kiszabható nyolc év szabadságvesztésre ítéltek pénteken Hollandiában egy 59 éves férfit, aki tavaly ellopott egy Vincent van Gogh- és egy Frans Hals-festményt más-más múzeumból.

A képek nincsenek meg
Fotó: ma7
Az ellopott képek és alkotóik - fenn: Frans Hals, lent Vincent van Gogh

A bíróság szerint a férfi, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, "javíthatatlan és számító bűnöző", emellett "a nemzeti kulturális örökség részét képező, a jelen és a jövő generáció számára is jelentős" műalkotásokat lopott el, ezért indokolt a legsúlyosabb büntetés.

Az elítélt lopta el 2020. március 30-ra virradóra a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakjának számító holland festő, Vincent van Gogh A nueneni paplak kertje 1884 tavaszán című festményét a koronavírus-járvány miatt zárva tartó Singer Laren Múzeumból, az Amszterdamtól 30 kilométerre keletre fekvő Laren városban.

Öt hónappal később ellopta Frans Hals flamand barokk festő Két nevető fiú (1627) című festményét is a leerdami Hofje van Mevrouw van Aerden múzeumból. Hals az európai portréfestészet egyik legnagyobb alakja volt a holland aranykor idején. A nevető fiúkat ábrázoló képét már harmadszor lopták el a leerdami múzeumból, előzőleg 1988-ben és 2011-ben.

A külön-külön is több millió eurót érő festmények nem kerültek elő.

A hasonló bűncselekményért már korábban is elítélt férfi tagadja a festmények ellopását, a bíróság szerint azonban mindkét helyszínen megtalálták a DNS-ét, és a vádlott erre nem tudott magyarázatot adni.

A lareni Van Gogh-lopásról a biztonsági kamera felvételén látszott, amint a férfi egy nagyméretű kalapáccsal, néhány határozott ütéssel betöri az üvegajtót, majd a festménnyel a jobb hóna alatt, a kalapáccsal a bal kezében távozik az épületből az ajándékbolton keresztül. A másik múzeumba is az ajtót feltörve jutott be 2020 augusztusában. A tettes mindkét helyszínről motorkerékpáron menekült el, amelyet bűntársa vezetett.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.