2022. december 31., 12:20

A MAMSzE évértékelő nagygyűlése

A Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete még a karácsonyi időszak előtt, december 16-án megtartotta évértékelő vezetőségi nagygyűlését. Az elnök, Kovács Csonga Anikó, köszöntette a vezetőség többi tagját, majd az elnökség közösen összegezte az elmúlt egy év munkáját.

mamsze
Fotó: Balla Rita

Kovács Csonga Anikó, aki immár több mint egy éve elnöke a nonprofit szervezetnek köszöntetet mondott a tagok felé, hogy bizalommal és türelemmel követték munkáját az elmúlt évben.

A szervezet vezetője maga is pozitívan vélekedett az elmúlt egy év történéseiről, az egyesület által szervezett kiállításokról és az anyagi stabilitás megteremtésének közös munkájáról is.

Összegezte, hogy az egyesület anyagi helyzete pozitív irányba billent el, köszönhető ez a Kisebbségi Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Komárom Város támogatásának, de számos tekintetben szorul még fejlesztésre, mindenekelőtt a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületéhez tartozó komáromi Katonatemplom.

Az elnökség kiemelte a Parola 2.0. Interszekciók csoportos kiálltás sikereit, annak gyümölcsöző baráti és szakmai kapcsolatait, melyek a MAMSzE és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy művészeti vezetői között alakultak ki, s a jövőben is szorgalmazza a hasonló típusú szakmai kapcsolatok ápolásának fontosságát közös kiállítások, vagy szakmai beszélgetések révén.  

Mindezeken túl további két önálló kiállítást rendezett meg 2022-ben a MAMSzE. Az egyesület két feltörekvő művészének, Vámos Jánosnak és Füzik Szilviának nyílt alkalma, hogy a komáromi Limes Galériában bemutatkozhasson. Mindemellett, az év folyamán két komplex katalógust adott ki az egyesület, nyomtatott formában is. A katalógusok online nézegethető verziója itt tekinthető meg.

Ismertetőjében Kovács Csonga Anikó kiemelte a Limes Galériát érintő fejlesztéseket, melyek már Balla Rita, a Limes Galéria MAMSzE által kinevezett vezetőjének hatására történtek. Az egyesület mindenekelőtt a hangosítás eszközeinek korszerűsítésére fókuszált, melyet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt eszközbeszerzésre irányuló pályázat keretén belül tudtak beszerezni.

Az ülés további fontos részét képezte a még novemberben, Dunaszerdahelyen megrendezett szakmai konferencia témája, a hagyatékkal rendelkező felvidéki művészek felkutatása, digitalizálása, katalogizálása. A vezetőség egyhangúlag értett egyet az ügy fontosságával, sokan közülük szívügyüknek tekintik a hagyatékgondozás eszmei értékének felvállalását. Bár számos gyakorlati pontja a hagyatékgondozásnak még kérdéses, de a 2023-mas programterv része, hogy megvitatásra kerüljenek azok a fontos szempontrendszerek, amelyek mentén a hagyaték feldolgozása a jövőben el tud kezdődni.

A gyűlés további részében szó esett a jövő évi tervekről, miszerint a Pro Arte Danubií és a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete továbbra is váltott vezetésben igazgatja a Limes Galéria életét.

Az egyesület oldaláról két önálló kiállítás lesz megtekinthető 2023-ban, a kassai Fecsó Szilárd és Pomothy László akvarellista tárlata, illetve egy erdélyi művész önállóan kap helyet a bemutatkozásra a Katonatemplom falai között. Az egyesület hivatalos székhelye 2022 év végével immár a Limes Galéria címe lett (Františkánov 84/33. Komárno).

Kovács Csonga Anikó a gyűlés lezárásaként említést tett arról, hogy a vezetőség az egyesületre vonatkozóan további mediális fejlesztéseket tervez, kiemelten a jelenlegi weboldal modernizálása és a tartalom egységesítésére mutatkoznak törekvések. A jövő év fontos témája lesz a Katonatemplom további fejlesztéseire irányuló kérdések hatékony megvitatása, szakmai partnerek bevonása, és a hagyatékgondozás előre mozdítása a Szövetség a Közös Célokért szervezetével.

Utolsó pontként került szóba az immár több mint 50 főt számláló egyesület tagjainak valamiféle, vélhetően műfajokba rendezett csoportosítása, a professzionális és autodidakta művészek munkáinak egymástól való elkülönítése. A témában nem született végső döntés, vagy határozott vélemény, azonban a vezetőségi tagok nem zárkóztak el, hogy a jövőben ez a kérdés további megvitatásra kerüljön.

A jelenlegi elnökön kívül a vezetőségi gyűlésen személyesen is részt vett: Kopócs Tibor, a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének volt elnöke, Csémy Olivér, Dolán György, Füzik Szilvia, M.Kiss Márta és Pomothy László.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.