2019. december 12., 19:25

30 év a szlovákiai magyar képzőművészetből

Ezzel a címmel nyílt meg december 11-én a Csallóközi Múzeum kiállítótermében az a tárlat, amely több mint hatvan felvidéki alkotó műveit mutatja be az elmúlt harminc évből. Komárom és Kassa után a kiállítás harmadik helyszíne Dunaszerdahely lett, ahol 2020. január 24-ig tekinthető meg.

Galéria
+12 kép a galériában
A tárlatnyitón megjelent alkotók
Fotó: Szabados Kati

A jubileumi tárlat megnyitóján Rigó Konrád kulturális államtitkár és A. Szabó László, Dunaszerdahely alpolgármestere méltatta a kiállítást. A Vámbéry Ármin Alapiskola tanulói, Rózsa Emília és Pongrácz Pál Barnabás zongorajátékkal és szavalattal járultak hozzá az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

Az államtitkár beszédében arról beszélt, hogy az elmúlt harminc év szabadsága nagyon sok lappangó erőt szabadított fel a társadalomban, ennek eredménye volt az önszerveződés, amit a szlovákiai magyar képzőművészek is megvalósítottak.

„Mivel művészetről van szó, felvetődik néhány kérdés: Vajon milyen kritériumok szerint értékelhetők az alkotások, megtörténhet-e, hogy az etnikai kritériumok felülírják a művészeti kritériumokat? A teljesítményünk az elmúlt harminc évben vajon regionális vagy egyetemes? Ez a tárlat választ adhat ezekre a kérdésekre” – vélekedett Rigó és a továbbiakban kiemelte, hogy Szlovákiában ma nincs kormányzat által előírt kulturális ideológia, amely gátat szabhatna a művészi tevékenységnek.

30_ev_kepzomuveszet_11.jpg
Fotó:  Szabados Kati

Rendkívülisége a tárlatnak abban rejlik, hogy annyira sokrétű, szerteágazó, jó értelemben eklektikus az összeállítás, amely betekintést ad a honi magyar képzőművészetnek a bársonyos forradalom óta eltelt három évtizedébe. Ezekkel a szavakkal kezdte A. Szabó László a beszédét, amelyben a mindenkori közösségszervezők érdemeit hangsúlyozta. Az alpolgármester szerint egy csoport kialakulásához szükség van az összetartozás érzésére, a közös értékrendre, a hasonló értékrendszerre. Nem egyszerű feladat különböző gondolkodású, eltérő látásmódú alkotókat egy közös ernyőszervezetbe összehozni.

30_ev_kepzomuveszet_7.jpg
Fotó:  Szabados Kati

„Ezért rendkívüli a tárlat, ahol a szlovákiai magyar alkotók közös kiállítását tekinthetjük meg. A legkorábban született és a legfiatalabb művész között éppen 89 év van. Mindez annak köszönhető, hogy a Csehszlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságától a Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesületéig, Nagy Jánostól Kiss Mártiig, a többség megértette, hogy a szervezet fő feladata nem lehet más, mint a művészeti élet fellendítése, a kiállítások szervezése és egymás népszerűsítése.”

Több mint hatvan művész közel száz alkotása a tárlaton

„A jubileumi tárlattal nemcsak művészetet ünneplünk, hanem a szlovákiai magyar tetteket és összefogásokat, amelyek a múltban vertek gyökeret olyan személyiségekkel az élükön, mint Kubicska Klára, Lipcsey György, Kopócs Tibor, Szabó Kinga, Dolány György és M. Kiss Márti, hogy összefogva tegyenek a szlovákiai magyar művészetért” hangsúlyozta megnyitó beszédében Balla Rita művészettörténész, a kiállítás kurátora és hozzátette, hogy minden tag munkájára, segítségére szükség volt ahhoz, hogy az egyesületük,  a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társasága, majd 2014-től mint a Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesülete fennmaradjon és működjön.

30_ev_kepzomuveszet_3.jpg
Fotó:  Szabados Kati

A csoportosulásban jelenleg több generáció és a festészeten kívül több műfaj képviselteti magát. „Ami nem változik, az az örökségünk. Nyilvánvaló, hogy a jövőben a szlovákiai magyar művészetet gondozni, életben tartani és előre juttatni csak szervezetként leszünk képesek” – mondta befejezésképpen a kurátor és megköszönte mindenkinek a tárlat megvalósításában nyújtott segítséget, többek között a kiállítás két fő szervezőjének, M. Kiss Mártinak és Kovács Csonga Anikónak.

Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.