2023. április 19., 16:06

2+1 technika, három kategória, sokféle hangulat

A nagymegyeri Fészek Ifjúsági Központban Barangolás címmel 2023. április 18-án került sor annak a kiállításnak a megnyitójára, amelyet Szeif Gujber Gabriella festményeiből állítottak össze.

szeif-gujber-gabriella-kiallitasa-11
Galéria
+10 kép a galériában
Szeif Gujber Gabriella kiállítása
Fotó: Lacza Gergely

Šillo Dominik gitárjátéka után a kiállítást Csémi Szilárd, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy ugyan a művész amatőr alkotónak számít, de igazából sokan nincsenek tisztában a szó igazi jelentésével, ugyanis bizonyos helyzetekben ezt a jelzőt degradáló értelemben, minőségbeli összehasonlításra használják. Pedig jelen esetben erről szó sincs, és valójában mit is jelent az, hogy amatőr, tette fel a kérdést Csémi, amelyet úgy válaszolt meg, hogy valaminek nem hivatásszerű, pusztán szórakozásból, kedvtelésből való művelése. Az amatőr művész pedig olyan ember, aki valamilyen művészeti ágban önmegvalósító, reprodukáló és és alkotó tevékenységet folytat, jellemzően nem a megélhetést szolgáló jövedelemszerzés céljából, tette hozzá.

szeif-gujber-gabriella-kiallitasa-24
Szeif Gujber Gabriella kiállítása
Fotó:  Lacza Gergely
Az amatőr alkotás alatt tehát nem a gyengébb minőséget értjük, hanem a szakmai tudás mellett azt az alkotói szabadságot, amely megrendelői kötöttségek nélkül enged létrehozni képeket, tehát mint öntevékeny festő, bőven csaponghat irányzatok, stílusok színvilágok között. Jelen tárlatunk képei között is megtaláljuk a sokszínűséget a tájfestészettől az absztrakt irányzatig”,

fejtette ki Csémi Szilárd.

szeif-gujber-gabriella-kiallitasa-14
Csémi Szilárd, Szeif Gujber Gabriella és Szeif János
Fotó:  Lacza Gergely

Az alkotót és munkáit a művész férje, Szeif József méltatta. Megtudhattuk tőle, hogy felesége már kipróbálta magát a festészet több stílusában is. Nemcsak a vászon és a rajzlap volt alkotásai „felülete”, de festett már könyvborítót, díszletet és kifestőt is tervezett. Komolyabban a Jitka Bezúrová által vezetett szenci Atelier Művészeti Alapiskolában kezdett foglalkozni a művészettel, főiskolára pedig a Pozsonyi Műszaki Egyetemre jelentkezett, dizájn szakra, amit sikeresen el is végzett. Azóta is szakmájában, grafikus-dizájnerként dolgozik. Gabriellát elsőként az impresszionista festők inspirálták, akiket a mai napig nagyon kedvel. A posztimpresszionisták közül leginkább Van Gogh hatott rá. Később kedvelt meg két olyan technikát, amellyel a mai napig sokat dolgozik: az akvarellfestészetet és a folyékony festészetet (fluid art). Fontosnak tartja a színek játékát a festményeken és izgalmasnak tartja, hogy előre nem lehet pontosan tudni, mi lesz a végeredmény.

szeif-gujber-gabriella-kiallitasa-27
Szeif Gujber Gabriella kiállítása
Fotó:  Lacza Gergely
Hatalmas inspiráció számára közös hobbink, a túrázás. Sétáink alkalmával sokszor láttam a hosszú pillantásokat a tájak szegletére, s tudtam előre, ezekből egyszer festmény fog születni. Évek óta a szemem láttára készülnek feleségem alkotásai. Gabi célja minden egyes képével, hogy megőrizzen valamit abból a szépségből, amit megélt”,

hansúlyozta Szeif József.

A méltatást követően Šillo Klára egy Mozart-áriát adott elő, majd a képzőművész osztotta meg velünk gondolatait. Elmondta, hogy szeret kísérletezni és elsősorban a természet színei, a helyszínek inspirálják. Kifejtette, hogy kiállítását tematikailag három részre lehet osztani: a tárlat legnagyobb részét a tájképek teszik ki, egy következő részét a növények és virágok által inspirált képek alkotják, a harmadik rész pedig az absztrakt festményekből áll össze. Míg az előző kettő esetében az akvarelltechnikát használja, absztrakt festményeinél az akrilfestéket csurgatja a vászonra, ami által különleges, előre meg nem jósolható végeredmény születik. Gabriella elmondása szerint ebben pont az az érdekes, hogy mindenki számára mást mond az alkotás. A festő egyfajta bónuszként „kakukktojás” festményeket is hozott a kiállításra. Ezek a képek a négy évszakot ábrázolják és modellező paszta segítségével készültek háromdimenziós hatást keltve, melyek közül két kép a sötétben is világít.

szeif-gujber-gabriella-kiallitasa-19
Szeif Gujber Gabriella

A tárlat szombat délelőttönként 9.15 és 11 óra között, vagy telefonos egyeztetés alapján (+421908388025 illetve +4210908120052) május 14-ig látogatható.

szeif-gujber-gabriella-kiallitasa-25
Szeif Gujber Gabriella kiállítása
Fotó:  Lacza Gergely
szeif-gujber-gabriella-kiallitasa-11
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.