Még mindig nem tudják, megtartható-e a Forma-1-es idénynyitó

2021. január 5., 12:41
ma7 | MTI

A szezonnyitónak tervezett Forma-1-es Ausztrál Nagydíj szervezői, valamint Victoria állam kormányzata folyamatosan tárgyal az autós gyorsasági világbajnokság irányítóival arról, hogy megtartható-e márciusban az év első versenye.

Forma-1 Ausztrália
Fotó: TASR / AP
Archív felvétel

A tartományi vezetés szóvivője a Reuters brit hírügynökségnek kedden azt mondta, számukra a legfontosabb a lakosság egészségének megőrzése,

közben azonban

szeretnék fenntartani a lehetőséget, hogy minden idei nagy sporteseményüket megrendezhessék.

Hétfőn több autósporttal foglalkozó nemzetközi szaklap is arról számolt be, hogy

Melbourne helyett Bahreinben kezdődhet az F1-es idény,

az ausztrál futamot pedig egy későbbi időpontban pótolhatják.

Ezt azzal indokolták, hogy Ausztráliában szigorú intézkedéseket, többek között 14 napos kötelező karantént vezettek be a beutazóknak a koronavírus-járvány miatt.

További részletek a következő hetekben várhatók, az egyeztetések lezárását követően

 - írták közleményükben az Ausztrál Nagydíj szervezői.

A belépőjegyeket még nem kezdték el árulni Ausztráliában. A Forma-1 irányítói a rekordhosszúságú, 23 futamos versenynaptár első viadalát március 21-re tervezték Melbourne-be, míg a bahreini GP-t egy héttel későbbre, március 28-ra írták ki.

Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke szerint

a pandémia miatt az idei év első fele

nem tűnik olyannak, amelynek során megközelítőleg normális szezont tudunk teljesíteni.

A sportvezetőt több internetes szaklap is idézte kedden, a 74 éves francia szakember azt mondta, arra számít, hogy „a következő napokban számtalan lehetséges változtatásról hallunk majd különböző versenynaptárokat illetően, és nem csak a Forma-1-ben”. Todt hozzátette, a járvány „sajnos még nem múlt el, korlátozások most is vannak, a vírus pedig változatlanul fertőz”.

A tavalyi idénynyitó versenyhétvégét nem tudták megrendezni Melbourne-ben a koronavírus-járvány miatt,

és később sem került rá sor, a szezon pedig csak júliusban, Ausztriában kezdődhetett el, és végül 22 helyett csupán 17 futamos volt. Bahreinben tavaly két versenyt is rendeztek, november végén Bahreini Nagydíj, december elején Szahíri Nagydíj néven.

A Magyar Nagydíjra tavaly július 19-én, zárt kapuk mögött került sor a Hungaroringen, az idei naptárban pedig augusztus 1-jei dátummal szerepel a mogyoródi versenyhétvége.

Kövesse facebook oldalunkat is!