2020. július 12., 17:12

Akiket a benzingőz szaga megcsapott… - KÉPEKKEL

Férfiszívnek kedves motorduruzsolástól volt hangos szombaton a dunaszerdahelyi gokartpálya. Itt gyűltek össze a veterán sportautók szerelmesei, hogy összemérjék tudásukat. Ezúttal nem a száguldásé, hanem a pontosságé volt a főszerep. Az nyerte el a kupát, aki a két kört ez egymás közti legkisebb különbséggel „futotta le”.

Galéria
+6 kép a galériában
Haladni csak pontosan, szépen...
Fotó: B. Vida Júlia

Már a bemelegítő körök idején is érkeztek néhányan, hogy megcsodálják az autóversenyzésre alkalmassá tett, átalakított járgányokat, melyek között bizony akadt jó néhány szemet gyönyörködtető példány is.

Jozef Pavlík, a Veterán Sportautók Barátai (Priatelia športových veteránov) társaságtól volt az, aki az egész versenyt, amelyen 20-an indultak, levezényelte. Ahogy elmondta, társaságuk tulajdonképpen olyanokból áll, akik imádják az autóversenyzést. Tagjaik közt sok, már idősebb korú neves autóversenyző is megtalálható, de szerencsére fiatalokkal is bővül a csapat.

autoverseny9.jpg
Startra várva
Fotó:  B. Vida Júlia

„A célunk ezekkel a versenyekkel az, hogy megmentsük a régi versenyautókat, s hogy akiknek vannak ilyen járgányai, azok évente párszor legalább kivihessék a garázsból az autókat, hogy újra versenyezhessenek. Itt nem a gyorsaság, hanem a pontosság számít. Most éppen Dunaszerdahelyen vagyunk, de évente négy ilyen versennyel összekötött találkozót tartunk. Az augusztusi Szlovák Nagydíjon, a Slovakia Ringen pedig megmutathatjuk a nagyközönségnek, hogy milyen szépen karban tartjuk ezeket a régi versenyautókat” – mesélte az ebédszünetben, amikor a legtöbb öreg és fiatal motoros kofolával vagy alkoholmentes sörrel próbált némi felülüdüléshez jutni a nagy melegben.

autoverseny5.jpg
Jozef Pavlík és a zászló
Fotó:  B. Vida Júlia

Volt, aki persze ilyenkor is inkább a volán mögé ült és unokáival, barátaival tett meg néhány kört a gokartpályán, de ez már csak amolyan szabad autókázás volt, az élmény kedvéért.

Az autóversenyzés amúgy meglehetősen drága hobbi, de ezeken versenyeken – a szponzoroknak köszönhetően – igyekeznek kedvezni a már idősebb autósoknak is, a nevezési díj a többi autóversenyhez képest csekély, mindössze 40 euró.

A veterán autókkal egyébként érdemes törődni és jól karbantartani, mert igencsak jó áron lehet ezeket értékesíteni.

Kántor Olivér egykori autóversenyző, a dunaszerdahelyi autós találkozó egyik szervezője leginkább a viszontlátás élményét emelte ki, hiszen akik itt aszfaltbetyárkodnak, azok többsége pár évtizeddel ezelőtt komoly hazai és nemzetközi versenyeken rótta a kilométereket. Mindenki ismer szinte mindenkit.

A versenyzés iránti szenvedély nála sem múlt el, mind a mai napig bütyköl és alakít át autókat, amiben társai is vannak.

Néha muszáj kiszellőztetni a verdákat, ne porosodjanak csak a garázsban, meg aztán nekünk is jólesik az adrenalin. Ez tart bennünket fitten és fiatalosan”

– mondta pár másodperccel azután, hogy letudta a versenyt és levette sisakját.

autoverseny8.jpg
Kántor Olivér, aki még mindig szívesen versenyez
Fotó:  B. Vida Júlia

A kora délutáni órákban sor került a verseny kiértékelésére, a három legjobban teljesítő autós kupát és hasznos ajándékot kapott. Lassan szedelőzködtek az öreg és ifjabb autósok, s elindultak az autókat vontató karavánok. Ez volt az utolsó találkozójuk a dunaszerdahelyi gokartpályán, mivel azt hamarosan felszámolják. Sportcsarnok épül a helyén.

Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.