2020. július 14., 18:06

Zemplénben ismét pusztít az afrikai sertéspestis

Néhány nap híján épp egy éve, július 25-én jelent meg a sertéspestis a bodrogközi Őrösben. Előbb a házi sertések között pusztított, majd augusztus 12-én az első fertőzött vaddisznót is megtalálták. Most a fertőzés szintén egy bodrogközi faluban, Ágcsernyőben ütötte fel a fejét, egy családi háztájiban. Két, saját fogyasztásra nevelt állatról van szó. A sertések lázasak lettek, nem ettek, végül rövid időn belül el is pusztultak. A július 7-én vett minta a tetemekből egyértelművé tette az afrikai sertéspestis visszatérését. Legutóbb  2019 augusztus 19-én  találtak Szlovákiában fertőzött házi sertést, azóta csak vaddisznók fertőződtek meg.

Hogy némi információt is adjunk Ágcsernyőről:

a település nagyon közel van a hármashatárhoz, Ukrajnától másfél, Magyarországtól pedig mindössze két és fél kilométer választja el. Az eset után a terület körül három kilométeres biztonsági övezetet jelöltek ki, ill. tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetet. Az agrár szektor óvatosságot és az elővigyázatossági intézkedések betartását sürgette.

Megkérdeztük a település polgármesterét a részletekről. Jámbor László elmondta, hogy

sajnos, őt még senki sem kereste meg hivatalosan az ügyben. Az eset olyan családban történt, ahol nem szívesen engedik be a látogatót, valószínűleg az elhullást is külső nyomásra jelentették. Az egészen biztos, hogy a faluban nevelt sertéseket le kell ölni, a konkrét  időpontról viszont nem tud. Ez kb.5 családot, mintegy 10-12 darab sertést érint majd.

Múlt év decemberében Szlovákiát az Európai Bizottság törölte a veszélyeztetett országok sorából, ám július 10-én mindez megváltozott. A zólyomi székhelyű nemzeti referencia laboratórium a fertőzést megerősítette, Szlovákia pedig mindezt jelentette az Európai Bizottságnak, az EU- tagállamainak, illetve a párizsi székhelyű Nemzetközi Epizootikai Hivatalnak.

A fertőzés az elmúlt egy év alatt 4 járásra terjedt ki: Tőkerebes, Nagymihály, Kassa-vidék és Kassa.

Szlovákiában ezalatt ösztönözték a vaddisznók intenzív kilövését, a vadászok és az állatorvosok aktívan figyelték a helyzet alakulását, Zólyomban pedig folyamatosan elemezték a mintákat.

A minisztérium szerint a legújabb eset valószínűleg emberi mulasztás eredménye, a megelőző intézkedések be nem tartásából fakadhat. /pl. minden tenyésztőnek regisztrálnia kell, csak ellenőrzött, ismert helyről ajánlott a malacok vásárlása/ A tárca azt sem tartja kizártnak, hogy a fertőzött területről zöldségekkel, gyümölcsökkel, sőt akár a takarmánnyal is behurcolható a betegség.

Az afrikai sertéspestis vírusellenes állatgyógyászati készítményekkel nem gyógyítható, hatékony oltóanyag sem áll rendelkezésre. A vírus iránt a sertés és a vaddisznó minden életkorban fogékony, a megbetegedett állatok szinte kivétel nélkül elpusztulnak. Az embert ugyan nem betegíti meg, ám a betegség terjesztésében döntő szerepet játszhatunk. Csak szigorú intézkedésekkel és jelentős anyagi áldozatok árán lehet a betegséget felszámolni, hiszen a fertőzött állományt és a velük kapcsolatba került valamennyi állatot le kell ölni, a tetemeket biztonságosan kell felszámolni, az állományok tartási helyét pedig fertőtleníteni. A vírus a sertéshúsban, a nyers vagy félkész termékekben több hétig, a fagyasztott húsokban akár évekig megmarad. A beteg sertések váladékaikkal ürítik a vírust, ezáltal közvetlenül megfertőzik a velük érintkező állatokat. A váladékokkal szennyeződött lábbelivel, ruházattal, használati eszközökkel szintén terjeszthetőek a betegség kórokozói.

A vírus tünetei a házi sertés esetében: étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 °C), vérzések a bőrön, a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos vagy véres hasmenés.

A tünetek előfordulását, a sertés elhullását az állattartó köteles haladéktalanul bejelenteni az állatorvosnak.

A megelőzéssel kapcsolatosan fontos megjegyezni:

Ne vásároljunk sertéseket ismeretlen személyektől, a megvásárolt példányokat kb. egy hónapig különítsük el a többiektől! A  sertések tartási helyét rendszeresen takarítani és fertőtleníteni kell! Tilos élelmiszerhulladékokkal /„konyhamoslék/ etetni a sertéseket!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.