Terjed a madárinfluenza Európában: azonnali korlátozásokról döntöttek Britanniában

2020. november 25., 16:26
ma7

Az Agrárszektor.hu portál adott hírt arról, hogy Leicestershire megye területén baromfikban és elfogott madarakban is kimutatták a H5N8-as vírustörzsű madárinfluenzát. A legfrissebb járványkitörést Melton Mowbray területén azonosították. A hatóságok a vírus patogenitását még nem erősítették meg, egyelőre egy 3 kilométeres sugarú ideiglenes védőkörzet és egy 10 kilométeres ideiglenes megfigyelési körzet felállítását rendelték el az érintett terület körül.

A brit kormány azt is megerősítette, hogy november 19-én Gloucestershire megyében is kimutatták a madárinfluenzát, de az ottani baromfitelepek egyelőre nem érintettek az újabb kitörésben, írta meg a FarmingUK.

Az utóbbi időben számos beteg madarat találtak Nagy-Britanniában, mind a baromfik, mind a vadmadarak között, ezért a hatóságok a szigetország egész területét madárinfluenza-megelőzési zónává (Avian Influenza Prevention Zone – AIPZ) nyilvánították. Jelenleg minden baromfitartónak törvényi kötelessége a szigorú biológiai biztonsági intézkedések betartására a betegség terjedése kockázatának csökkentése érdekében.

A több mint 500 madárral rendelkező állattartóknak korlátozniuk kell a munkavégzéshez nem létfontosságú személyek belépését a baromfitelepeikre.

A telephelyek dolgozóinak pedig ruhát és cipőt kell váltaniuk, mielőtt bemennének a madarak közé, a baromfitelepeken található járműveket pedig kötelesek rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni.

A hatóságok a háztáji baromfitartókat is arra ösztönzik, hogy erősítsék meg a biológiai védelmet a madaraik körül, hogy megelőzzék a további kitöréseket.

A hatóságok az AIPZ elrendeléséről azután határoztak, hogy novemberben két, egymástól elkülönülő és semmiféle módon nem összefüggő esetben is kimutatták a madárinfluenzát Kent és Chesire megyékben.  A magas patogenitású H5N8-as vírustörzset harmadszorra november 11-én, egy broilertelepen mutatták ki, Herefordshire megyében, de Délkelet-Angliában több vadmadárban is kimutatták a betegséget. Ezekre azután került sor, hogy a madárinfluenza előfordulásának kockázati szintjét a vadmadarakban közepes szintűről magas szintűre emelték.