2021. november 8., 09:18

Szlovákiai Agrárkamara: Mi a helyzet a műtrágyaárakkal?

A dunaszerdahelyi székhelyű Szlovákiai Agrárkamara (AKS) sajtónyilatkozatban elemezte a műtrágyapiacon kialakult helyzetet és tett a gazdáknak ajánlásokat, miképp viselkedjenek az indokolatlan áremelkedésekkel szemben.

műtrágya gondoskodás

A műtrágyák piacán kialakuló jelenlegi kedvezőtlen helyzetre való tekintettel a Szlovákiai Agrárkamara arra kéri a mezőgazdasági őstermelőket, hogy ne vásároljanak olyan műtrágyát, amelyeknek az ára esetenként 100%-kal magasabb, mint tavasszal vagy egy évvel ezelőtt.

Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnökének nyilatkozata szerint az eladók visszaélnek a jelenlegi helyzettel. A jelenlegi áremelkedés nem indokolt, hiszen a raktárban lévő műtrágyák még abban az időszakban készültek, amikor az inputköltségek, mint a gáz, villany és egyéb költségek az egy évvel ezelőtti árszinten voltak.

Az igaz, hogy a koronavírus komoly gondokat okoz, de ilyen eredetű problémákat nagyrészt a mezőgazdasági alaptermékek termelői is megtapasztalják, és oldaniuk kell, különösen a tej-, hús-, zöldség-, gyümölcs-, de más áruk előállításánál is.

A gazdálkodók folyamatosan tájékoztatják az agrár-önkormányzatot, hogy esetenként

a vegyszerek és műtrágyák értékesítői, valamint a mezőgazdasági gépek, berendezések eladói engedményeket  kínálnak termékeik árából, amennyiben a gazdálkodók ellentételezésül, már most lekötik a jövő évi termést.

Az agrárkamara végül felhívja a figyelmet, hogy nehéz időszak elé néznek a termőföldeken gazdálkodók, hiszen amellett, hogy az elkövetkező időszakban bizonytalan árakkal számolhatnak, mind a költségeik, mind a bevételeik tekintetében,  jövőre fel kell készülniük a nemzetstratégiai terv célkitűzéseinek megvalósítására is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.