Szlovákiában már alig gyártanak fagylaltot

2021. július 11., 11:23
Matus Tibor

Az egy főre jutó legtöbb fagylaltot leginkább Belgiumban, illetve Litvániában és Észtországban állítják elő, a Szlovákiában szinte már nem gyártanak fagylaltot - állítja Ľubomír Koršňák az UniCredit Bank  elemzője. Litvánia büszkélkedhet az elmúlt tíz év legnagyobb termelésnövekedésével, átlagosan 8,2%-kal tudta évente növelni a fagylaltgyártást.

fagylalt

Noha Szlovákia soha nem tartozott a legnagyobb fagylalttermelők közé, 2009-ben a hazai fogyasztás legalább egy részét a hazai termelés fedezte.

Akkoriban a szlovák gyárak fejenként körülbelül 1,5 liter fagylaltot termeltek évente (ez a becsült hazai fogyasztás körülbelül egyharmada-fele), jelenleg fejenként csak körülbelül 40 milliliternyit állítanak elő.

A Szlovákiába érkező fagylalt több mint fele a szomszédos Csehországból származik (54%), körülbelül ötöde Lengyelországból, hetede Németországból, de kis mennyiségben Belgiumból és Litvániából származó fagylalt is kaphatóak a szlovákiai üzletekben.

Annak ellenére, hogy a magyar fagylalttermelés az egyik leggyorsabban növekvő az EU-ban, az utóbbi években viszont a magyar fagylalt szinte teljesen eltűnt a szlovákiai boltokból.  

Koršňák szerint a külkereskedelmi adatok arra utalnak, hogy

évente csak valamivel több mint 2 kg fagylaltot importálnak Szlovákiába évente (ez átszámítva 4–4,5 litert jelent), vagyis fogyasztásunk jelentősen elmarad az uniós átlagtól, annak csak körülbelül a fele.

Az átlagos európai évente körülbelül 7–8 liter fagylaltot fogyaszt. Természetesen a fagylalttermelés korántsem számít az európai feldolgozóipar kulcsfontosságú ágazatának, inkább marginális jellegű. Mégis,

Európa évente több mint 3 milliárd liter iparilag előállított fagylaltot állít elő, körülbelül 5,8 milliárd euró értékben.

Bár Szlovákia a fogyasztását elsősorban importból fedezi, de ebben a kérdésben még rosszabbul állnak az írek, a dánok és az osztrákok. Luxemburgban, Cipruson és Máltán egyáltalán nem gyártanak fagylaltot.

Érdekesség, hogy a termelést és a fogyasztást is az Észak-Európa országai uralják. Különféle felmérések és statisztikák szerint

Európában a skandináv országok lakói, illetve az írek (évente fejenként 10 vagy még több literrel) fogyasztják a legtöbb fagylaltot.

Dél-Európa országaiból uniós átlag feletti fogyasztást csak Olaszországban jegyzik. Világszerte a legtöbb fagylaltot Új-Zélandon, Ausztráliában és az Egyesült Államokban fogyasztják.

Kövesse facebook oldalunkat is!