2023. február 25., 11:27

Hogyan tüntesse fel a bevételeit az őstermelő? Szükséges-e a pénztárgép?

Kell-e elektronikus regisztrációs pénztárgépet használni az őstermelőknek, ha eladják a háztáji gazdaságban termelt mezőgazdasági termékeiket? Hogyan kell a piacon szerzett bevételeket bevallani a közelítő adóbevallásban? Ilyen kérdéseket is kaptunk a kistermelőktől, azt követően, hogy az elmúlt hetekben néhány cikkben foglalkoztunk az őstermelői lét adminisztratív kérdéseivel.

Tallósi őstermelői piac az Esterházy kastély udvarán
Tallósi őstermelői piac az Esterházy kastély udvarán
Fotó: Szomolai Andrea

Ha lemaradt volna róla, ez alatt a cikk alatt megtalálja a zöldség és gyümölcs, tojás és tej árusításával kapcsolatos információkat, a MAGYAR7 hetilap következő, jövő szerdán megjelenő számában pedig a húsfélékkel foglalkozunk.

A gazdasági jellegű kérdésekkel Martina Rybanskához, a Szlovák Köztársaság Pénzügyi Igazgatóságának szóvivőjéhez fordultunk, akitől a következő tájékoztatást kaptuk.

Az őstermelő lehet természetes személy (fyzická osoba), aki nem vállalkozó, vagy végezhet mezőgazdasági tevékenységet valamilyen regisztrációhoz kötött vállalkozói formában, leggyakrabban gazdálkodóként (SHR), vagy egyéni vállalkozóként.

Aki őstermelőként, tehát a lakhelye szerint illetékes állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hivatalnál történt regisztráció alapján árulja a termékeit, annak a jövedelemadóról szóló törvény 8. § alapján ezt egyéb bevételként (ostatný príjem) kell bevallania.

Különbséget kell azonban tenni aközött, hogy az őstermelő a termékeit vállalkozóknak, vagy nem vállalkozóknak értékesítette-e. Ha ugyanis nem vállalkozóknak adta el, akkor a jövedelem 500 euróig adómentes, s csak az efeletti részt kell megadóznia az aktuális adózási időszakban.

Ha viszont az őstermelő vállalkozónak adta el a termékét, aki ezzel a kiadással csökkentheti az adóalapját, akkor az az "egyéb bevételen" belül a "más" (iný) kategóriába sorolódik. Erre nem lehet érvényesíteni az 500 eurós adómentes részt, hanem a teljes bevételt meg kell adózni.

Egyébként ugyanez vonatkozik azokra a piacozókra is, akik még őstermelőként sincsenek regisztrálva, csak alkalomszerűen árulják a saját kertjükben megtermelt mezőgazdasági termékek feleslegét.

pénztárgép régi
Illusztrációs felvétel
Fotó:  Pexels
Mi a helyzet a pénztárgéppel?

A Kereskedelmi Törvénykönyv 2.§ 2. bekezdése szerint a vállalkozásra jogosult természetes vagy jogi személy a készpénzes bevételeit elektronikus pénztárgép használatával bevételezi.

Ehhez ma már nem szükséges fizikai pénztárgépet vásárolni, elég letölteni valamilyen okoseszközre a Pénzügyi Igazgatóság virtuálispénztárgép-alkalmazását.

Viszont azok a természetes személyek, akik nem vállalkozóként értékesítik a termékeit – ilyenek az őstermelők is –, nem kötelesek pénztárgépet használni.
És ha belefutok az áfa-határba?

Volt, aki az iránt érdeklődött, mi történik, ha az őstermelői jövedelme túllépi az évi 49 790 eurót. A vállalkozók jól ismerik ezt az összeghatárt. Ugyanis annak a szlovákiai székhellyel vagy telephellyel rendelkező jogi személynek, vagy lakcímmel vagy életvitelszerű tartózkodási hellyel bíró természetes személynek, aki egymást követő 12 naptári hónapon belül 49 790 eurót meghaladó bevételre tesz szert,  áfa-regisztrációs kötelezettsége keletkezik. Regionális köznyelvi változatban: "DPH-fizetővé" válik.

Nyilván, aki elad heti néhány köteg sárgarépát a piacon, az az életben nem fogja elérni ezt az összeghatárt, aki viszont kimaxolja a kormányrendelet biztosította lehetőségeket, és valóban elad 10 ezer baromfit, vagy 2500 nyulat, amit őstermelőként megtehet, az bizony túllépi ezt az összeghatárt. Sőt, a mai piaci árak mellett ez az összeghatár már akár ezer darab tömött libával meghaladható.

Martina Rybanská ezzel kapcsolatban elmondta, áfaregisztráció-köteles minden olyan adóalany, amely bármilyen gazdasági tevékenységet (ekonomická činnosť) végez. Az áfatörvény értelmében gazdasági tevékenységnek minősül minden minden olyan ismétlődő tevékenység, amellyel az adóalany bevételre tesz vagy tehet szert.

Az áfa-regisztrációs kötelezettség szempontjából – mondta Rybanská – nem lényeges, hogy az őstermelő vállalkozóként vagy folytatja-e tevékenységét, vagy nem, mivel az ismétlődő, bevételszerzésre alkalmas tevékenység.

Ha tehát a kockás füzetben látja, hogy közelíti ezt az összeghatárt, mindenképpen konzultáljon egy könyvelővel a további lépésekről.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.