2023. július 1., 17:21

Fókuszban a mezőgazdaság

Vidék jövője – jövő vidéke címmel mezőgazdasági szakmai fórumot tartottak Makrancon, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. kassai regionális képviselete szervezésében.

CED
Fotó: Fábián Gergely

Nem véletlen a helyszín, hisz a település szorosan kapcsolódik a mezőgazdasághoz, az agráriumhoz, ami a címerükben is visszatükröződik, mutatott rá köszöntőjében Szalay Gábor, Makranc polgármestere. A mezőgazdaság nem csak a múltban volt fontos, napjainkban is kulcsfontosságú ágazat, húzta alá.

Ezért is van szükség arra, hogy a mezőgazdászok kapcsolatban legyenek egymással, megosszák tapasztalataikat egymás között. Ez erősítheti meg Szlovákiában is a mezőgazdaságot, amit az ilyen szakmai fórumok is elősegítenek

– mondta Szalay Gábor.

Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja hangsúlyozta, Magyarország és Szlovákia természetes partnerei egymásnak. Mint mondta, tíz évvel ezelőtt Magyarország és Szlovákia között a kereskedelmi forgalom 4 milliárd euró volt, ami napjainkra 17,3 milliárd euróra növekedett. Ezzel Szlovákia Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált, Németország után. Az itt jelen levő magyar vállalkozások száma közel 12 ezer, ez a második helyet jelenti a cseh vállalkozások mögött, fejtette ki.

A vállalkozások 40-42 százalékát teszik ki a kis- és középvállalkozások, amelyek így jelentős hatással vannak a gazdasági stabilitásra.

Nem kérdés, hogy az agráriumnak növekednie kell, nagyobb részarányt kellene elfoglalnia a gazdaságban. Ez önökön is múlik

– mondta Hetey Ágota hozzátéve, fontos, hogy az élelmiszerlánc követhető legyen, tudjuk azt, hogy honnan és mi kerül az asztalunkra.

CED
Fotó:  Fábián Gergely

A szakmai fórum résztvevői a CED tevékenysége, szolgáltatási portfóliója mellett megismerkedhettek a Via Carpatia EGTC-vel és az Interreg-program nyújtotta lehetőségekkel, valamint a találkozó két szakmai partnerének képviseletében Varga Péter, a Gazda Polgári Társulás elnöke, illetve a Szlovákiai Agrárkamara térségbeli falugazdásza, Burkus Imre beszélt az agrárium jelenlegi helyzetéről, lehetőségeiről, aktuális intézkedéseiről és pályázati felhívásairól. Végezetül magyarországi cégek mutatkoztak be, a mezőgazdászoknak pedig lehetőségük volt személyes üzleti tárgyalásokra, valamint konzultációra a CED képviselőivel.

Mihók Gábor, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat regionális képviselője úgy nyilatkozott, a vidéknek akkor lesz jövője, ha az itt gazdálkodó vállalkozások, elsősorban az agrárvállalkozások folyamatosan hozzájutnak az aktuális információkhoz az aktuális pályázati és egyéb lehetőségekről, illetve lehetőséget kapnak üzleti kapcsolataik bővítésére.

– A térségben működő releváns vállalkozások képviselői évről évre részt vesznek a találkozón. Általában 50-60 vállalkozás, szövetkezet, nagyvállalkozás képviselteti magát. Ezeknek a rendezvényeknek az elsődleges célkitűzése az üzleti kapcsolatok bővítése, és a tapasztalatok azt mutatják, konkrét üzleti együttműködések jönnek létre a találkozókon – mondta Mihók Gábor hozzátéve, akik nem tudnak eljönni, azoknak a CED képviselői folyamatosan rendelkezésükre állnak, legyen szó akár szakmai segítségnyújtásról, akár üzleti partnerkeresésről vagy pályázati lehetőségek feltérképezéséről.

Megjelent a Magyar7 hetilap 26. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.