cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. május 12., 18:38

Elképesztő szárazság tombol Közép-Európában: Romániában 1,1 millió hektár van veszélyben

Romániában 1,1 millió hektár mezőgazdasági területet sújtott a szárazság - jelentette ki Adrian Oros román mezőgazdasági miniszter kedden. Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon is egyre rosszabb a helyzet.

Képünk illusztráció!
Fotó: pixabay.com

A tárcavezető elmondta, hogy egyelőre a gazdáktól érkezett kárjelentések összesítése készült el, azok ellenőrzése még zajlik, ezért csak később fognak pontos adatot közölni arról, hogy a tavaszi szárazság mekkora területen okozott kárt.

Kifejtette, hogy az 1,1 millió hektárból 416 ezer hektár Konstanca megyében található. A szárazság főleg Románia déli és dél-keleti részét érintette, így Tulcea, Ialomita, Braila és Galati megye is a leginkább sújtott vidékekhez tartozik.

A miniszter közölte, hogy jelenleg 222 121 hektár területen létezik öntözőrendszer, a csatornahálózat hossza eléri a 2100 kilométert. Ez a terület sokkal kiterjedtebb volt Romániában, de a rendszerváltás után a legtöbb helyen tönkretették az öntöző-berendezéseket.

Románia mezőgazdasági területe 13,9 millió hektár, amiből 8,2 millió hektár a szántóföld. Románia körülbelül 30 millió tonna gabonát termel évente, ennek mintegy egyharmada búza.

Csehország szintén csehül áll

Rendkívüli szárazság sújtja Csehországot is. Áprilisban a földalatti természetes vízforrások mintegy 80 százaléka a kiszáradással küszködött - jelentette ki Richard Brabec környezetvédelmi miniszter szerdán Prágában sajtótájékoztatón.

A szakminiszter "katasztrofálisnak" minősítette a helyzetet és megjegyezte: a mai helyzet jóval rosszabb, mint azokban az években, amelyeket utólag nagyon száraznak minősítettek a szakértők.

Richard Brabec rámutatott: a helyzetet jól illusztrálja, hogy például a Moldva vize Prágában a sokéves átlag 22 százalékán, északabbra Ústí nad Labemben pedig 28 százalékán van. A dél-morvaországi Morava folyóban a vízmennyiség a szokásos átlag 23 százaléka jelenleg. "Ezek a paraméterek rosszabbak, mint az utóbbi időszak legszárazabbnak tartott évében, 2018-ban" - jegyezte meg a tárcavezető.
 

Hasonló jelenségekről számolna be Szlovákiában és Magyarországon is. A Csallóközben például március eleje óta nem volt számottevő, a mezőgazdasági termelés szempontjából releváns mennyiségű csapadék.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.