2023. március 8., 10:48

Egymillió szlovákiai parcella gazdára vár – INGYEN kereshet a nevesítetlen földek között a Ma7-en

A Ma7-en megjelenő új alkalmazás segítségével ingyen kereshet utána eddig ismeretlen földjeinek.

A keresőoldal képernyőképe
Fotó: Magyar7/reprofotó

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, Szlovákia Földművelésügyi Minisztériuma azokat a földterületeket, amelyeknek tulajdonosairól nincsenek pontos adatok, átvezetné állami tulajdonba.

Mielőtt azonban erre a sokak által alkotmányellenesnek minősíthető lépésre javaslatot tenne, a Szlovák Földalap nyilvánosságra hozta mindazt a több mint egymillió parcella (szántó, erdő stb.) adatát, amelyeket a bekebelezés érinthet.

Ahogy a Ma7.sk portálon szerdán megjelent videóban is elhangzik, ez a közzététel nem sokban könnyítette meg a földek közötti keresgélést, hiszen óriási adatmennyiséget tartalmazó, nehezen kezelhető Excel-táblázatokban hozta ezeket nyilvánosságra a Szlovák Földalap. Szakértőink Bugár Viktor, földekkel foglalkozó szakjogász, illetve Asztalos Zoltán informatikus szakember elmondták, egyrészt már ez is előrehaladás, hiszen ezekről a földekről információt eddig csak még bonyolultabb módon lehetett szerezni.

Miről is van szó?
Van tehát Szlovákia területén több mint egymillió olyan parcella, földterület, amelyeket eddig a némileg félrevezető „nevesítetlen” földek jelzővel használtunk. Ezeknél a földeknél ugyanis éppen, hogy CSAK a legutóbbi tulajdonos nevét lehetett tudni, illetve, hogy a föld hol, melyik kataszterben helyezkedik el, illetve melyik tulajdoni lapon van nyilvántartva.

A tulajdonosokról más, pontosító adatok (lakhely, születési dátum stb.) nem állt rendelkezésre. Most éppen az lenne a cél, hogy például ön, kedves olvasó, a ma7 médiacsalád és Asztalos Zoltánék által kifejlesztett, rendkívül egyszerűen használható keresőprogram segítségével rákeressen felmenői nevére, vajon az ország bármelyik részén szerepelnek-e valamilyen, eddig talán nem ismert földhivatali bejegyzésben.

Miért hasznos a Ma7-es alkalmazás?

Ahogy jeleztük, a Földhivatal honlapján közzétett táblázatok a laikus közönség számára nehezen kezelhetőek lehetnek. Ezért, de más okból is, a Ma7 médiacsalád a szakértőkkel együttműködve egy olyan alkalmazást tesz közzé saját honlapján, amely ezt a keresést rendkívüli módon leegyszerűsíti. De nem csak ezt! Eddig egyedülálló módon a Földalap listáit összekapcsolja az egyes tulajdoni lapokkal, tehát ha ön megtalálja valamelyik felmenőjének eddig elfeledett ingatlanát, akkor a Ma7 alkalmazás segítségével helyben le is kérheti az informatív célokra szolgáló tulajdoni lapot.

Az alkalmazás a következő linkre kattintva érhető el.

Az alkalmazás használata teljesen ingyenes!

Azt, hogy mi a teendő abban az esetben, ha ön talál egy vélhetően a családjukhoz tartozó parcellát, megtudhatja a Magyar7 hetilap legfrissebb számából, illetve a mai stúdióbeszélgetésünkből.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.