2022. január 17., 17:22

Egekben a vaj ára!

Minden élelmiszer ára fokozatosan emelkedik, de a vaj vásárlása lassan kész luxussá válik. A statisztikai hivatal legújabb adatai szerint a vaj ára éves szinten 26 százalékkal emelkedett! Ennél már csak a petrezselyem és a zeller ára nőtt nagyobbat. Lehet, hogy nyakunkon az újabb vajválság?

vaj
Fotó: pixabay.com

Aki szert sütni, az mostanában bizony hajkurássza, keresi a boltokban a minőségi akciós vajat, mert már annyira drága lett, hogy lassan nem érdemes finomságokba pazarolni.

Decemberben egy fél vaj (125 gramm) átlagosan 1,44 euróba került! 2020 novemberében még „csak” 1,10 eurót kellett kifizetni érte.

Az árat a Modern Üzlet Szlovákiai Szövetsége (SAMO) szerint állítólag az srófolta fel, hogy hiány mutatkozik tejből és tejfölből, méghozzá európai szinten. A járvány miatt ugyanis csökkent a fejőstehenek száma, miközben emelkedett a vaj iránti kereslet az európai piacon.

A tejtermelők szövetsége szerint novemberben csupán nem egész 7 százalékkal emelkedett a tej felvásárlási ára, vagyis a bolti vajárért nem ők a „felelősek”.

Kevés az alapanyag

Úgy tűnik, Szlovákiában még nagyobb a tej- és vajhiány, mint külföldön. Az egyes tejüzemek egyszerűen képtelenek annyi vajat előállítani, amennyire igény volna, mert nincs nyersanyag.

Most is megmutatkozik az agrárszektor alulfinaszírozása az állam részéről. S ennek a levét a boltban vásárlók isszák meg.

A vaj azon élelmiszerek egyike, aminek 2021-ben a legnagyobb mértékben nőtt az ára. Karácsony előtt ez még inkább érezhető volt, hiszen a vaj szinte egyetlen karácsony előtti nagybevásárlásból sem maradhat ki, a sütemények fontos alapanyaga.

Többe kerül az előállítása is, ami megemelte a nagykereskedelmi árát. Ez pedig visszatükröződött a bolti árakban is. A fejőstehenek számának megcsappanása egybeesett a vaj iránti kereslet növekedésével, ami áremelkedést eredményezett. Ördögi körnek tűnik az egész.

Aki túlságosan drágállja a vajat és inkább nem veszi meg, az helyettesítheti olajjal, margarinnal, esetleg disznózsírral. Ezekből valamivel kevesebb is elég, de van egy rossz hírünk, az utóbbi időben már ezekért az élelmiszerekért is többet kell fizetnünk.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.