2021. december 18., 08:00

Drágább lesz a „mézescsók”?

0nline németórám során az egészséges termékekről beszélgettünk a Németország keleti részében élő tanárommal. Ekkor újságolta, hogy évente akár 5 kg mézet is elfogyasztanak feleségével, és mivel a hölgy szlovákiai származású, Révkomáromból veszik a mézet. Kiváló a minősége és jobb az ára is!  – magyarázta.

 

Tungli méhész

Ez a történet jutott eszmbe, amikor a mézfogyasztásról és a méhészetről kérdeztem Tungli Pált, a Párkány melletti patinás községben, Kéménden. 

Családi méhészete van. Mondhatjuk azt, hogy a méhészkedés egyben életforma is? 

Intenzív méhészkedésben a huszonkettedik szezont húzom. Mondhatni, hogy beleszülettem ebbe, hiszen gyermekkorom óta ezt csinálom. Nagyapám kezdte, itt a műhelyben őrzöm ma is a zakóját, amelyet viselt. Ő sajnos már nincs köztünk. Tőle tanultam már kisgyerekként ezt a szakmát, és tőle vettem át a méhészetet. De szinte az egész család besegít. Elsősorban a feleségem, az édesanyám, a nagymamám meg a testvérem... Főképp a pörgetésnél van erre szükség. (A pörgetés az a művelet, mely során a mézes kereteket a pörgetőbe – egy tengely körül forgó kosárba – rakják. A méz így kicsapódik a henger oldalára, és lefolyik az edény aljára. A szerk. megjegyzése.)
Ez egy szenvedély. Ha valaki csak az anyagi részét nézi, nem sokra megy, itt szívvel-lélekkel kell szorgoskodni! 

Milyen volt az idei méztermés? A hideg tavasz, az akác elfagyása után a repce virágzását se tudták kihasználni a méhek az esős időjárás miatt… 

Igen, elmondhatjuk, hogy az idei méztermés a közepesnél is valamivel rosszabb volt. A késő tavaszi fagy főleg az akác virágzását tette tönkre. Az első hajtások lefagytak. A másodvirágzás sosem úgy mézel, mint az első, és a minősége sem olyan! Emiatt nagyon kevés lett az akácmézből. Pedig e termék iránt van a legnagyobb kereslet. 

Tungli méhész

A készlet talán karácsonyig kitart, de januárban már gondok lehetnek. Visszatérve a kérdésére, a fagyok után jött bizony a szárazság és a napraforgó sem úgy fejlődött, ahogy kellett volna. Így ebből is csak a közepesnél alig valamivel jobb lett a hozam. Pedig idáig számomra ez volt a biztos pont. Ha ugyanis az akác, a hárs, vagy a repce nem hozta az elvártakat, a napraforgó besegített. Ilyenkor mi, méhészek kicsit behunytuk a szemünket, és azt mondtuk, hogy elfogadható évet zárunk. 

Ebből következik, hogy az eddigiekhez képest jobb áron tudják értékesíteni a mézet?

Igen, emelkedtek az árak. A felvásárlási árak is magasabbak. Ez a nagy mennyiségű hordós, ipari mennyiségű mézre vonatkozik. Az akácméz ára az egekbe szökött, de minek, ha nincs? A virágmézért is többet lehet kérni, tulajdonképpen az egyik napról a másikra 50 centtel magasabb lett az ára. Aztán meg 2,50-ről mára már 3,40-re emelkedett a felvásárlási ára, de kevesebb van ebből is. Pont a virágméznél „kavar be” a több esetben kétes minőségű kínai méz, amely Ukrajnán és Lengyelországon keresztül kerül be hozzánk. A világ méztermelésének jelentős részét Kína adja, 550 ezer tonna éves mennyiséggel. Ez óriási szám, és nyílt titok, hogy nincs ekkora méhészeti kapacitásuk, akkor vajon hogyan készülhet?

Tungli méhész

Télen azért egy kicsit megpihen a méhész, vagy ez a munka, hivatás egész éves munkát jelent?  

Télen készítjük elő a kereteket, ekkor műlépezünk, ilyenkor javítgatjuk a kaptárakat, fertőtlenítünk, és ilyenkor adjuk el a mézet. Tél végén pedig már készülünk a tavaszi munkákra, a családok kitisztítása, átnézése, ellenőrzése, a gyengébb családok felerősítése következik. Április–május, ekkor nyílik a legtöbb mézelő virág, az első komoly mézhozam a repcéből van, utána következik az akác, majd a vegyes virágméz, aztán a hárs és az utolsó nagy hordás a napraforgó, ez július vége.  

Jelenleg hány méhcsaládot gondoz? 

Mostanság 120–130 méhcsaláddal termelünk, de ez a szám változó. Állóméhészetem van Kéménden, két telephelyen. A méhek életformája, szervezettsége mondhatjuk, hogy tökéletes. Ember sem tudna jobbat kigondolni. Az első pillanattól kezdve, ahogy a méhecske kibújik a sejtből, megvan a munkája, tudja, hogy mi a dolga, mit kell csinálnia. 

Milyen típusú mézeket készít? Gyakran hallunk a propolisz, vagy a méhpempő kiváló hatásáról. Ezek is megtalálhatók a termékei között?

Igen, készítek propoliszt, ami az egyik népszerű, természetes gyógyhatású szer. A másik ilyen termék a méhpempő, amiről azt írja a szakirodalom, hogy ott segít, ahol tud. A harmadik pedig a virágpor. Propolisz és virágpor, valamint a mézek közül akácméz, repceméz, vegyes virágméz és napraforgóméz van a kínálatomban.

Tungli méhész

Egyre gyakrabban halljuk, hogy fogy a méhállomány, és évről évre kevesebb a méhlegelő. Aggasztóan sok vegyszert használ az intenzív mezőgazdaság, ami árt a méheknek. Sokan figyelmeztetnek arra, hogy ha a méhek kipusztulnak, akkor az emberiség sem húzza sokáig… 

Valóban fenyeget bennünket a méhek kipusztulásának a lehetősége, ha nem vigyázunk rájuk. Ha nem lesznek méhek, nem lesz gyümölcs sem. 70–80 százalékuk bizony eltűnhet a polcokról. A méhek az életünk részét képezik, nélkülük nincs természetes körforgás, de sajnos egyre inkább visszaszorulnak azok a területek, ahol a méhek szeretnek élni, dolgozni. Azt olvastam, hogy 100 g mézhez 15 ezer méhecske munkájára van szükség.

Tájainkon Mária Terézia kezdte el a méhészek, méhészetek támogatását. Mi a véleménye a jelenlegi gyakorlatról, illetve meg lehet élni a méhészkedésből?

A jelenlegi szabályozási rendszer se nem méhész- se nem mézbarát. Még mindig nincs szabályozva az Európai Unióban sem, s az üzletben árusított terméken nem kötelező feltüntetni, honnan származik a méz. A címkének csupán annyit kell tartalmaznia, hogy az EU-ból származik-e. Mi, méhészek sem tudjuk megmondani, hogy a bolti polcokon eredeti méz van-e vagy sem. Ezért azt szeretném ajánlani minden mézfogyasztó embernek, hogy ha teheti, inkább méhésztől vegyen mézet. Sajnos akkor sincs garancia arra, hogy az eredeti, tiszta méz lesz, sajnos a méhészek között is vannak olyanok, akik „pancsolják” a mézet, de szerencsére nem sokan. Viszont több mézet kellene fogyasztani. Szlovákia és Magyarország is jóval az uniós átlag alatt van az egy főre eső éves mézfogyasztásban. Mi évente átlagosan egy kilogrammot fogyasztunk, az unió tagországainak a többségében ennek a duplája fogy el. 

Tungli méhész

Tévhit, hogy a kristályos méz cukros méz. A repceméz például tíz nap után már kristályosodik! Sőt, én azt mondom, inkább keressük azt, amelyik már kristályosodott, mert az biztos, hogy valódi méz, nem pedig valami méz ízű édesítőszerrel „felturbózott” massza. Sajnos, ilyenre is van példa. Ezért hangsúlyozom: a legbiztosabb, ha helyi termelőtől vásárolunk mézet!

Mennyi mézet fogyaszt a méhész? 

Nagyon sokat, jóval az uniós átlag felett vagyok és nem tudom megunni! Rengeteg ásványi anyagot, vitamint tartalmaz. A családom szintén sokat fogyaszt, és a sütéshez is ezt használjuk. Meg kell becsülni ezt a csodát! Most karácsonykor pedig a mézes sütemények ideje jött el, amelyek nélkül bizony elképzelhetetlen az ünnep.

Megjelent a Magyar7 2021/50.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.