2022. szeptember 26., 15:05

Búcsút inthetünk a rántott húsnak? A joghurt, a túró és a sajtok megfizethetetlenné válhatnak

Lehet, hogy az emberek lakásaiban télen meleg lesz, de nem lesz miből élelmiszert vásárolniuk. Ezt üzenik a kormánynak a Szlovák Élelmiszer Kamara közgyűléséről.

élelmiszer
Fotó: unsplash.com

Három hónappal az év vége előtt még nem tudják, milyen energiaárakkal számoljanak az élelmiszerek gyártásakor. Könnyen előfordulhat, hogy a tejgyárak ajtaján olyan felirat jelenik meg, nem vásárolják fel  a tejet, mert a villany- és gázáremelés miatt olyan drágává válik a joghurtok, a túró és a sajtok előállítása, hogy egyszerűen eladhatatlanná válnak.

Felmerül a kérdés, mennyibe kerül jövőre a kenyér, a hús, a tej és egyáltalán hány élelmiszeripari üzem marad még Szlovákiában?

Az utóbbi napokban több olyan hír is napvilágot látott, ami igencsak megtépázta az emberek amúgy is zaklatott idegrendszerét. A kenyér ára olyan magas Szlovákiában, hogy csak két európai állam előz meg bennünket. A pékek máris több tíz százalékos áremelkedést jelentettek be! Hasonló jelzéseket küldtek a sertéstenyésztők és a hentesek is. A vasárnapi rántott hús sok családban már nem lesz magától értetődő.

Az energiaárak nyomása alatt zuhanórepülésbe kezdett a paradicsomtermesztés, miközben éppen a paradicsom az egyetlen olyan zöldségféle, ahol sikerült jelentősen megnövelni a hazai termelést.

A gyümölcstermesztők szedd magad  az almát akcióra csábítják az embereket, mert nem tudják megfizetni a klimatizált raktárhelyiségek energiaköltségeit jövő nyárig.

Tarthatatlanná vált a helyzet az élelmiszeriparban, de a mezőgazdaságban is, ami ráadásul a szárazság miatt is hatalmas károkat szenvedett el.

Már elfogyott az idő

Kormány, adj az élelmiszeriparnak több pénzt, nem várj már egy percet sem. Ezt többször is hallotta a mezőgazdasági miniszter szeptember utolsó előtti hetében.

A mezőgazdászokat és tejtermelőket bizonyos mértékig megnyugtatta, amikor közölte, a kormány 50 millió eurós támogatást nyújt a marhaállomány és juhfarmok megmentésére, hogy legyen miből takarmányt venni a már amúgy is gyérített állományok részére. Szlovákiában már csak 360 tejfarm maradt. Ha ezt is hagyjuk veszni, Szlovákia elveszíti az utolsó élelmiszerbástyáját is.

Az agrár- és élelmiszerszektornak azonnali segítségre van szüksége és tudnia kell azt is, hogy alakulnak az energiaárak jövőre. A kis- és közepes vállalkozások már nem bírják kifizetni a többszörösére duzzadt energiaszámlákat.

Konszenzusra jutnak egyáltalán?

Szeptember 28-án összeülnek az EU miniszterei. Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszter azt feltételezi, előállnak majd megoldási javaslatokkal, amelyeket kiértékelve világosan megfogalmazzák elképzeléseiket az Európai Bizottságnak.

Hozzátette azt is, a kormány már beküldte a parlamentbe azt a törvényjavaslatot, amivel szélsőséges esetben szükségállapotot lehetne hirdetni az energetikában. Abban bízik, hogy októberben már tisztán fogunk látni az energiakérdésben.

Ezt nyomatom minden kormányülésen. Tudatosítja ezt a kormányfő és a többi miniszter is”

– próbálta megnyugtatni az elbizonytalanodott élelmiszergyártókat Vlčan.

Ugyanakkor jelezte azt is, hogy a rekord magas energiaárak megszelídítése uniós szinten egyáltalán nem lesz egyszerű. A nemrég Prágában tartott európai mezőgazdasági miniszteri találkozón nem talált megértésre, amikor arra figyelmeztetett, hogy egy százméteres cunami közelít Európa felé. Minden államnak más elképzelése van az energiakérdés megoldásra.

Tegyük hozzá, nemcsak a szektorban dolgozók szeretnének végre tisztán látni, az emberek is tudni akarják, jövőre mennyibe fognak kerülni legalább az alapélelmiszerek.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.