2021. június 8., 14:50

Az új mezőgazdasági miniszter: Samuel Vlčan

Zuzana Čaputová köztársasági elnök kedden elfogadta Ján Mičovský (OĽANO) jelenlegi mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter lemondását. Samuel Vlčant nevezte ki utódjának. Bemutatjuk az új minisztert.

JUDr. Samuel Vlčan
Fotó: TASR

A tárcavezető 1971. március 13-án született.


Először a nagytapolcsányi gimnáziumban tanult, majd a selmecbányai speciális gimnáziumban érettségizett 1989-ben.
Nemzetközi kapcsolatok szakon tanult a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (MGIMO). 

Samuel Vlčan jogi diplomáját a pozsonyi Comenius Egyetem jogi karán szerezte 1990 és 1995 között. 1994-ben a Bremai Egyetemen volt tanulmányi úton. 2005 és 2006 között a Kaliforniai Egyetemen, Berkeley-ben (USA) menedzserképző fejlesztési programon vett részt.

Szakmai karrierje során főleg a jog területén, illetve a bankszektorban dolgozott, 17 évig. A HVB Banka és a Slovenská sporiteľňa jogi osztályát vezette. A Slovenská sporiteľňa igazgatóságának tagja is volt.

2010 és 2012 között Bosznia és Hercegovinában volt a Hypo Alpe-Adria-Bank szervezeti és pénzügyi irányításáért felelős igazgató, majd az osztrák Klagenfurtban dolgozott a Hypo Alpe-Adria-Bank International AG szerkezetátalakítási csapatának tagjaként.  Majd dolgozott a Sberbank Slovakia ügyvezető igazgatójaként.

2020. április 19-én a Szlovák Köztársaság kormánya kinevezte a JUDr. Samuel Vlčant, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV) államtitkárának. Erre a pozícióra a WP TECH ügyvezető igazgatói posztjáról érkezett, amely Szlovákiában 2015 óta működik a hulladékgazdálkodás területén.

Nem egész három hónap elteltével július 1-jén benyújtotta lemondását. A kormány 2020. július 8-án felmentette Samuel Vlčant a minisztériumának államtitkári posztjáról. Államtitkárként felelős volt az agrárpolitikáért, a jogalkotásért, illetve a mezőgazdaságról, a határokon átnyúló együttműködés programjairól, az élelmiszeripar és kereskedelemről szóló elemzésekért és jelentésekért, valamint felügyelte az Agrárpolitikai Intézetet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.