2021. március 4., 13:04

Az MKP szakmai programsorozata - az agráriumban szembeállították a kisgazdákat a nagyokkal - VIDEÓVAL

Az MKP folytatta szakmai sorozatát, amelyben az egyes ágazatok szakértőinek szervez kerekasztal-beszélgetést.  Az ezt követő sajtótájékoztatón elmondták, hogy a szakmai fórumon jelen voltak szakemberek az MKP-ból, a Most-Hídból, illetve gazdák a gyakorlati termelésből.

Fotó: Lamos Csaba

A sajtótájékoztató bevezetéseképp Forró Krisztián, az MKP elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy

az agrárágazatban jelenleg a stabilizáció helyett a polarizáció folyik, amelyben szembe állították a kicsi és nagygazdákat.”

Szorgalmazta, hogy a szlovák kormánynak a mezőgazdaság fejlesztése érdekében emelnie kellene az agrárbüdzsét, legalább a szomszédos országok szintjére. Kitért a támogatások elosztásánál a múltbeli gazdasági visszaélésekre, amelyek rendszerszintű megoldást kívánnak, illetve a földek nevesítésének felgyorsítására, amely stabilitást biztosítana a gazdáknak.

Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke elmondta, hogy

2004-ben Szlovákia EU csatlakozásakor, a mezőgazdaság a prioritási rangsor legalján volt, és ennek a mai napig isszuk a levét. A problémák halmozódnak, az agrárium sodródik, nincs hosszútávú stratégia, emellett óriási tétlenség tapasztalható a tárcánál.”

Visszaemlékezett a tavalyi miniszteri látogatásra,ahol felkínálták az MKP szakmai tapasztalatait, és megállapította, hogy háromnegyed év után sincs erre fogadókészség.

MKP sajtó -2021.03.04.
Fotó:  Lamos Csaba

Agrárpolitikai diszkriminációként határozta meg azt a tényt, hogy míg a magaslati körülmények között gazdálkodók kapnak kiemelt támogatást, addig a síkvidéken nem, pedig itt is vannak olyan rossz feltételek között gazdálkodók, akiknek ez járna.

Példaként felhozta az aszályos területeken vagy a vízvédelmi területeken gazdálkodókat, akiknél nagyon kockázatos a termelés, illetve a tevékenységük a környezet védelme miatt korlátozva van, így ezek a gazdák is megérdemelnék a többlettámogatást.

Farkas Iván a problémák sorából még kiemelte a szőlészet kérdését, amelyet a borászat mellett szintén fel kellene karolni. Beszámolt arról a gyakorlatról, hogy

az országba beengedik az olcsó szőlőt és mustot, a borok alapanyagául nem a hazai szőlőt használják. Míg 2004-ben 20 ezer hektár szőlőt tartottak nyilván, ez azóta hivatalosan 9 ezer hektárra csökkent, amit a földmérők reálisan inkább 6-7 ezer hektárra becsülnek.
Videó:  ma7

Gergely Papp Adrianna, az MKP mezőgazdasági szakbizottságának elnöke a kicsi és nagygazdaságok összeugrasztását boncolgatta. A vita abból keletkezett, hogy területalapú támogatásoknál az úgynevezett redisztribúciót alkalmaznák, azaz az első 28 hektár után minden gazda kapna a területalapú 117 euró/ ha támogatás mellett további támogatást. Az tervezett 150 eurós többlettámogatást, azóta csökkentették 50 euróra. A szakmai fórumon egyetértettek abban, hogy a kicsik támogatását más eszközökkel volna jobb megoldani.

MKP sajtó -2021.03.04.
Fotó:  Lamos Csaba

Kiemelte, hogy

ez annak a több mint 7 ezer 0-5 hektáros gazdának jelentene segítséget, amelyek összesen 18 ezer hektárt használnak.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy

vannak olyanok, akik egyedül több hektárt használnak,

kiemelve egyben az utóbbi évekre jellemző birtokkoncentrálódást.

A szőlészet mellett felhívta a figyelmet az állattenyésztésre, és

diferenciált gazdálkodás létrehozását javasolta, ahol tekintetbe vennék a megtermelt magasabb hozzá adott értéket.

A magasabb hozzáadott érték után, nagyobb támogatást kellene adni, úgy, hogy ezzel ne károsítsák az eddigi támogatási rendszereket. Ehhez viszont meg kellene emelni az agrárköltségvetést.

Hangsúlyozta fiatal gazdák támogatásának szükségét, mert enélkül kiürül a vidék.

Csicsai Gábor, a Most-Híd volt agrárminisztériumi államtitkára kiemelte, hogy a szakmai egyeztetés egyetértésben zajlott, és nem látott feloldhatatlan szakmai ellentéteket. Hangsúlyozta azt az álláspontját, hogy

a mezőgazdaság nem csak termelésről szól, hanem a vidékről, munkahelyekről, kultúráról vagy a környezetvédelemről.

MKP sajtó -2021.03.04.
Fotó:  Lamos Csaba

A tárca teljesítményét értékelve, úgy látja, hogy

a sok ígéret mellett, nagyon kevés a teljesítmény.

Sajnálatát fejezte ki, hogy bár minden üzemméretnek létjogosultsága van a mezőgazdaságban, de az agrártárca egyes intézkedései éket vertek a gazdák közé.

Szóba került az orosz vakcina is

A sajtótájékoztató végén Forró Krisztián megemlítette azt a friss hírt, miszerint a Szputnyik gyártója, látva egyesek részéről a szlovákiai szállítások elutasítását, kezdeményezte a leszállított oltóanyag visszavásárlását.

Ezt az MKP határozottan elutasítja, mert az orosz vakcina sok életet menthet meg, és az emberek élete nem lehet geopolitikai kérdés.

Az MKP elnöke beszámolt a tegnapi Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel való találkozójáról, amelyen

Magyarország felajánlott 27 lélegeztetőgépet, mivel Szlovákiában ebből óriási hiány van.

Tíz darab már Galántára került az elmúlt két hétben, és a további 17 gépből 6 kerül Dunaszerdahelyre, illetve a magyar régiók kórházaiba. Nagyra értékelte Magyarország szolidaritását Szlovákia felé, és hangsúlyozta, hogy bár a modern, hordozható gépek magyar régiókba kerülnek, de szolgálni fogják a szlovák betegeket is.

MKP sajtó -2021.03.04.
Fotó:  Lamos Csaba

Forró Krisztián felemlítette a magyar kormány és Szijjártó Péter közvetítő szerepét Szlovákia Oroszországtól való vakcina vásárlásánál.

És hozzátette, hogy jó volna, ha mindezt értékelné a szlovák közvélemény és a kormány is, mert ez segítené a jószomszédi kapcsolatok ápolását. Sajnálatát fejezte ki, hogy a lélegeztetők ajándékozása Galántára alig jelent meg a szlovák sajtóban.

Videó:  ma7

Az MKP elnöke a Ma7 médiacsalád kérdésére beszélt a gazdaságfejlesztési program folytatásának lehetőségéről folytatott egyeztetésekről is, valamint a kettős állampolgárság törvénytervezetéről, illetve az észak-déli közlekedési folyosó gazdasági jelentőségéről is.

Videó:  ma7

Az egész sajtótájékoztató alább megtekinthető:

Videó:  ma7
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!