2021. október 17., 11:36

Az Agrárkifizető Ügynökség visszakapta a teljes akkreditációját

Az Agrárkifizető Ügynökség sikerrel abszolválta az európai ellenőrök auditját. Erről számolt be Samuel Vlčan (OĽANO jelöltje) agrárminiszter és Jozef Kiss az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) vezetője. Az ügynökség teljes akkreditációját, az európai kritikákra alapozva az előző miniszter vonta be, és egy évig ideiglenes akkreditációval működött. Az EU-s ellenőrzés alapján a jelenlegi agrárminiszter visszaadhatta az ügynökségnek a teljes akkreditációt.

Fotó: noviny.sk

Vlčan kifejezte reményét, hogy

míg az Agrárkifizető Ügynökség a múltban a korrupció jelképe volt, a jövőben a vidékfejlesztés esélyének jelképévé válik.

Abban is bízik, hogy az ügynökség nagyon gyorsan elnyeri nem csak a mezőgazdászok bizalmát, hanem a közvéleményét is, segít csökkenteni az egész agrárszektorban tapasztalható beruházási adósságot, és segít az erdők megújulásában.

A miniszter szerint 3-4 hónap múlva az ügynökség már teljes fordulaton működhet, és

az év végéig új pályázati kiírásokat tud elindítani a gazdák és az élelmiszertermelők részére. A tervek szerint 338 millió euró keretösszeggel.

Hozzátette, hogy az akkreditáció megszerzésével nem ér véget a tárcánál folyó modernizáció.

Vlčan arról is beszélt, hogy az akkreditáció megszerzésével felgyorsulhat az elbírálási folyamata a már leadott kérvényeknek.

Jelenleg 1200 projekt fekszik elbírálatlanul az ügynökségnél, illetve több pályázat kifizetését is felfüggesztették főképp a 2. pillérből. Szám szerint 450-re becsülte a számukat, cca. 60 millió euró értékben.

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara is üdvözölte az Ügynökség teljes akkreditációjának megszerzését. Pozitív hírnek nevezték, és egy taposóakna felrobbanásához hasonlították azt, ha nem kapta volna meg az Agrárkifizető Ügynökség a teljes akkreditációját. Ez elvezethet, hogy a szektorban a pályázatok szétosztásánál megszűnjön a korrupció.

A kamara szerint, amennyiben az ügynökség nem szerezte volna meg az akkreditációt, az nem csak a gazdáknak okozott volna mérhetetlen problémákat, hanem Szlovákia számára is óriási szégyent hozott volna.

Egyben remélik, hogy az akkreditáció elérésére kifejtett energiák miatt, nem fogják elodázni a területalapú támogatások kifizetését.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.