2021. július 21., 09:03

Amit feltártak baromfihús-hamisítást Szlovákiában, az csak a jéghegy csúcsa

Az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal az első félévben két esetben fedte fel, hogy hamisították a baromfihús eredetének a megjelölését. A baromfiágazat képviselői szerint a feltáratlan esetek száma jóval több. A Baromfitenyésztők Uniója az esetek kapcsán szigorúbb ellenőrzéseket és törvénymódosítást szorgalmaz.

Az egyik feltárt eset arról szólt, hogy egy szlovákiai cég, amely a baromfihús csomagolására szakosodott, a szállítólevélen nem tüntette fel a baromfi származási országát. Tehát nem lehetett lekövetni az élelmiszer útját, ami ellentétben van az Európai Bizottség idevágó rendelkezéseivel is.
A másik esetben, egy másik, szintén csomagolással foglalkozó cég, 120 tonna baromfi húst, készítményt hamisan jelölt meg, mintha az szlovákiai eredetű volna.

Tulajdonképp mindkét eset kimeríti a vásárló megtévesztésének tényét, hiszen azért az utóbbi időben a vásárló döntésénél egyre fontosabb szerepet játszik az eredet, nem csupán az ár.

Meg kell említeni, hogy mindkét esetben nem feldolgozó, hanem csupán átcsomagoló vállalatokról van szó. Az Unió képviselői fel is hívják a vásárlók figyelmét, hogy

amennyiben biztosra akarnak menni, akkor válasszák a három szlovákiai baromfivágóhíd termékeinek egyikét.

Ezek ugyanis állandó élelmiszerbiztonsági felügyelet alatt állnak, viszont a Szlovákiában üzemelő 47 csomagoló cégnél viszont nem ez a gyakorlat. Persze,

nem csak a vásárlókon múlik, az unió szerint az üzletláncoknak is meg van a felelősségük abban, hogy amit vesznek, ott világosan bizonyítani lehessen az eredet.

A baromfitenyésztők felhívták a figyelmet arra a kétes gyakorlatra, amikor

a csomagoló vállalat vesz ugyan szlovák eredetű baromfit, de csak kis mennyiségben, így fennáll a gyanú, hogy ehhez ismeretlen eredetű baromfihúst keverhetnek.

Ezért kérik a jelenlegi törvény módosítását, amely alapján rögtön vissza kellene hívni a gyanús terméket, illetve lehetőség volna a hamisíttt terméket beszállító vállalat licencének elvételére. Rend szerintük is csak akkor lesz, ha szigorúbb ellenőrzést vezetnek be a csomagoló-feldolgozó vállalatoknál. Az eredetet amúgy minden esetben, szembetűnően meg kell jelölni a termék címkéjének felső részén.

A baromfitenyésztők egyébként megjegyezték, hogy az elmúlt négy évben növekedett a baromfihús behozatala Szlovákiába.

2015-ben még csak 50 ezer tonnát hoztunk be, ez növekedett 2020-ra 87 ezer tonnára. Ez tulajdonképp azt is jelzi, hogy a baromfihúsból való önellátás az elmúlt öt évben 77%-ról 51,6 százalékra csökkent.

A szlovákiai baromfiágazatnak jelenleg olyan konkurenciával kell megküzdenie, ahol nemzeti szinten is támogatják a baromfi ágazatot, vagy exportpiaci támogatásokkal segítik a baromfihús eladását. Jelenleg, a legtöbb baromfihús Ukrajnából és Lengyelországból érkezik, és köztudottan a szlovákiai élelmiszerszabályok jóval szigorúbbak az ottaninál.
Belátható, hogy így az árhátrány miatt a honi ágazat nem igazán tud fejlődni, miközben a baromfi tenyésztése az, amely mára a leginkább iparszerűvé vált, kiszámíthatóvá, és az egyik leggyorsabb forgóval rendelkezik.
 
Egyelőre csak az SaS reagált

Az SaS elmondta, hogy aggódik a baromfihús eredet-megjelölését érintő információk miatt, és az államnak mindent meg kellene tennie a hatékony élelmiszerellenőrzés kialakításáért. Kormánykoalíción belül vannak, mégis megdöbbentek, hogy

tulajdonképp nincs semmilyen információnk arról, hogy mit is adnak a vendéglőkben, illetve az iskolai étkezdékben elénk.

Megjegyezném, hogy az utóbbi időben az étkezési szokásaink megváltoztak, jóval többet étkezünk valamely professzionális konyhán, és jóval kevesebbet főzünk otthon.

Mivel nem az övék az agrártárca, ezért nyugodtan ki is jelentették, hogy javítani, egységesíteni akarják az élelmiszerellenőrzést, hatékonyabbá tenni, ahogy a kormányprogram is megírta. Sőt szükséges a hazai baromfiágazat támogatása, hogy versenyképes legyen a környező országok tenyésztőivel.  

Kérdés, hogy lesz-e mindennek eredménye, vagy csak megint találtak egy eszközt a koalíción belüli nézeteltérések szítására.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.