2020. augusztus 13., 16:17

Afrikai sertéspestist diagnosztizáltak egy nagytárkányi házi tenyészetben

Harmadik esetben találtak Szlovákiában afrikai sertéspestis házi tenyészetben. A legfrissebb eset Tőketerebesi járás Nagytárkány (Veľké Trakany) falujában erősítették meg. 2019. július óta Szlovákiában összesen 245 afrikai sertéspestis-eset fordult elő vadon élő állatokban, és 14 góc a házi sertéseknél. Daniel Hrežík a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium Kommunikációs és Marketing Osztályáról tájékoztatott  erről.

sertespestis.jpg

Elmondása szerint a zólyomi nemzeti referencialaboratórium szerdán (augusztus 12-én) este erősítette meg a sertéspestis előfordulását házi sertésekben a Tőketerebesi járásban. A mintát augusztus 11-én vették, mint a sertéspestis védőkörzetében végzett megfigyelés részeként vizsgálták.

A kérdéses gazdaságban a sertés (koca) elhullott az ellés során. A sertés boncolása nem mutatott szignifikáns patológiás-anatómiai elváltozásokat.

Hrežík szerint az eset Tőketerebesi járásban, Nagytárkány faluban található, körülbelül egy kilométerre a magyar határtól. 2020-ban ez a szlovákiai háztáji sertéseknél előforduló harmadik sertéspestises góc.

Ezt a területet már besorolták a sertéspestissel fertőzött területek közé, mivel Ágcsernyőn 2020 júliusában megerősítettek egy fertőzést a házi sertéseknél.

Az új előfordulási hely abban a  három kilométeres védőzónában fekszik, amelyet az ágcsernyői eset után tűztek ki.

A minisztérium figyelmeztet, hogy a sertések viselkedésének, vagy egészségi állapotának bármilyen megváltozása, vagy az állat elhullása esetén a tulajdonos köteles azonnal értesíteni az illetékes Regionális Állat-egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági hivatalt, valamint az állatorvost. Az állat haláláról és a feltételezett fertőzésről való bejelentés jogi kötelezettség.

Hrežík emlékeztetett, hogy a sertéspestistt először Szlovákiában, 2019. július 25-én erősítették meg a házi tenyészeteknél, a Tőketerebesi járásban, Őrösön (Strážne). A fertőzést eddig hat szlovákiai járásban regisztrálták (Tőketerebesi, Nagymihályi, Kassa- vidék és –város, Rozsnyó és Rimaszombat).

Megosztás
Címkék