2022. május 20., 13:42

Adócsökkentés kell, különben nem lesz, aki leszedje a gyümölcsöt

Csökkenteni kell a szezonális munkákat terhelő adók mértékét, különben nem lesz, aki leszedje a gyümölcsöt – javasolja a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK).

alma
Fotó: TASR
Lesz, aki leszedje idén?

Az SPPK szerint a tavaszi talaj menti fagyok nem tettek akkora kárt a gyümölcsösökben, mint például tavaly. A fagykár 20%-ra tehető, ami nem alacsony, de gyümölcshiány nem lesz a piacon.

Ahogy azonban a termés beérésének időpontja közeledik, a gazdák egy újabb problémával szembesülnek, ez pedig a betakarítás.

Sok termés, főleg a nehezen szedhető bogyósok esetében csak a kézi betakarítás jöhet számba. A gyümölcs- és zöldségtermesztők és a szőlészek ezért azt szeretnék, ha az idénymunkások esetében alacsonyabb legyen a járulékteher, csak így tudnak ugyanis egyidejűleg sok idénymunkást foglalkoztatni.

A fagykár elleni védelemre magasabbak voltak a költségek, mint tavaly. A teljes költségek 3,5 millió euróra tehetők, ennek oka főként az emelkedő energiaárakban keresendők. 2020-ban a fagykár elleni védelemre 1,8 millió eurót fordítottunk"

– mondta Marián Varga, a Gyümölcstermesztők Uniójának elnöke.

A hazai gyümölcstermelők évi 50 ezer tonna gyümölcsöt termesztenek, ez a hazai fogyasztás harmada. A további szükséges 100 tonnát lengyel, magyar és cseh behozatalból kezelik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.