A Rozsnyói járásban is felbukkant az afrikai sertéspestis

2020. július 22., 12:19
ma7 | TASR

Az afrikai sertéspestis átterjedt a Rozsnyói járásra is. Ez már az ötödik szlovákiai járás, ahol felütötte a fejét a betegség. A TASR hírügynökséget a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatta szerdán.

Tegnap (7.21.) a zólyomi referencialaboratórium megerősítette, hogy a Rozsnyói járásban elhullott vaddisznó afrikai sertéspestis- fertőzött volt. A vaddisznót a Kecső vadászterületén találták, a szlovák-magyar határtól kb. 2,3 km-re. A minisztériumi tájékoztatás megjegyezte, hogy a magyar oldalon már régóta megerősítették a betegség előfordulását a vaddisznóknál.

Ahogyan a minisztérium hozzátette, a területre történő közvetlen behurcolás előfeltétele a vadon élő állatok migrációja a zöld határon át, de az emberi tényező is fontos szerepet játszhat.

Az utóbbi napokban jelentős számú ember mozgását regisztrálták a környéken, különösen a magyar állampolgárokét, akik erdei gyümölcsöket (gombákat) szedtek az erdőben. Így közvetetten behurcolhatták Szlovákiába a fertőzést, például lábbelijükkel 

- fogalmazza meg a minisztérium, amely szerint a behurcolás módját epidemiológiai vizsgálat alá vetik.  

A minisztérium azt is kijelentette, hogy a Rozsnyói Regionális Állategészségügyi és Élelmezési Hatóság az érvényes vadászati ​​területekre vonatkozóan az érvényes európai és a szlovák jogszabályokkal összhangban intézkedéseket bocsát ki, amelyek célja a betegség további terjedésének megakadályozása vagy lelassítása.

A minisztérium szerint eddig 221 afrikai sertéspestis-esetet regisztráltunk vadon élő állatokon. Az adataik szerint azonban a környező országokban a helyzet rosszabb, mivel csak ebben az évben körülbelül 7000 megerősített esetet regisztráltak, ebből 2900-at Magyarországon és 2 700-at Lengyelországban.

Szlovákiában a vadászokat kötelezték, hogy intenzíven vadásszanak a vaddisznókra.  A helyzetet az állami állatorvosok és vadászok aktívan nyomon követik, akiknek az állam megtéríti a talált és befogott vaddisznókból való mintavétel költségeit.