2020. július 27., 19:25

A Rimaszombati járásban is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis

Szlovákiában egyre súlyosabb a helyzet az afrikai sertéspestis terjedésével összefüggésben. Az első esetet egy éve vették nyilvántartásba. Azóta a fertőzés hat járásban terjedt el, legújabban már a Rimaszombati járásban is felbukkant a betegség. Emellett jelen van a Tőketerbesi, Nagymihályi, Kassa-vidéki járásokban és Kassa város területén is. A Rozsnyói járásban egy héttel ezelőtt vették nyilvántartásba az első pozitív esetet. Szlovákiában eddig 222 esetben mutatták ki az afrikai sertéspestist vaddisznók szervezetében. Erről Daniel Hrežík, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársa tájékoztatott hétfőn.

afrikai-sertespestis-vaddiszno.jpg
Fotó: MTI

A vírust legújabban egy Rimaszombati járásban levadászott vaddisznó szervezetében mutatták ki a zólyomi referencialaboratóriumban. A járásban ez az első igazolt pozitív eset.

A vaddisznót Sajólenke község határában lőtték, mintegy 4 kilométerre a szlovák-magyar határtól. A magyar oldalon már régóta terjed a fertőzés a vadállatok között.

Szlovákiába részben a zöldhatáron át vándorló vaddisznók hozhatták be a vírust. A tárca kilátásba helyezte, hogy a napokban, az aratás során több vaddisznótetemet is találhatnak.

Hrežík elmondta: a Rimaszombati Regionális Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (RVPS) olyan intézkedéseket foganatosít az érintett vadászterületeken, amelyek célja megakadályozni vagy lassítani a fertőzés további terjedését.

A minisztérium utasította a vadászokat az intenzív vaddisznóvadászatra, aminek a vadászok Hrežík szerint eleget is tettek. A talált vagy levadászott vaddisznótetemekből történő mintavétel költségeit az állam téríti. A leadott mintákat a zólyomi laboratóriumban vizsgálják ki.

Hrežík hangsúlyozta: külföldön katasztrofális a helyzet, egyre több az új eset. A környező országokban csak idén mintegy 7000, a vaddisznóállományhoz köthető esetet vettek nyilvántartásba. A legtöbb esetet, 2900-at Magyarországon igazolták, 2700 Lengyelországhoz köthető. A vírus terjedése szempontjából ez a két ország jelenti a legnagyobb kockázatot Szlovákiára nézve. Ukrajnában, a szlovák határhoz közel is nyilvántartásba vettek már néhány pozitív esetet.

Tekintettel az afrikai sertéspestis további magyarországi terjedésére a tárca felelősségteljes magatartásra és az állatorvosi előírások betartására int minden vadászt, sertéstenyésztőt és átlagpolgárt. Egyben figyelmeztet: nem kizárt, hogy a déli szomszédtól importált zöldséggel, gyümölccsel, takarmánynövényekkel hozzák be a vírust Szlovákiába.

Megosztás
Címkék