2020. július 29., 13:34

A mezőgazdasági miniszter szerint a sertéspestis komoly probléma. A tárca határozott lépésekre készül

Az afrikai sertéspestis (AMO) komoly problémát jelent Szlovákiában, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV) ezért határozott lépéseket tesz. Ezt Ján Mičovský (OĽANO) földművelésügyi miniszter közölte a szerdai sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, több tízezer sertés van veszélyben, a betegség terjedését meg kell akadályozni.

Fotó: TASR

A tárca arra kéri a vadászokat, hogy teljesítsék a vaddisznók kilövésével kapcsolatos terveket, illetve lehetővé teszi, hogy ezeket akár túl is teljesítsék. Ha a vadászat nem lesz nagyobb mértékű, a miniszter azt is kilátásba helyezte, hogy az állam a vaddisznók nagy számának a csökkentése érdekében a hadsereget is beveti.

Michal Tomčík, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium erdőgazdasági és fafeldolgozásért felelős részlegének vezérigazgatója elmondta: a tárca a vizsgálatra benyújtott mintákért járó összeg megduplázásával fogja motiválni a vadászokat a vaddisznók nagyobb számú kilövésére. Amennyiben nem teljesítik a kilövési tervet, a tárca büntetésekhez és bírságokhoz folyamodhat.

Egyúttal arra kérek mindenkit, aki otthon tart sertést, amit sokszor be sem jelentenek, hogy tartsák meg az otthoni disznóvágást – még ha nem is akarunk most rendőrökként viselkedni”

– tette hozzá Mičovský azzal, hogy fertőzés esetén a be nem jelentett sertésért nem jár kárpótlás.

A miniszter azt is elmondta, hogy szerdától sűrűbbek lesznek az ellenőrzések.

Azokról a területekről, ahol az afrikai sertéspestis még nem ütötte fel a fejét, az állategészségügyi hatóság több munkatársát is a hat veszélyeztetett járásba küldjük, hogy ott, úgymond, felvilágosító tevékenységet folytassanak”

– magyarázta Mičovský.

Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet igazgatója azt is hozzátette, hogy az ellenőrzések a sertéstenyésztés minden területén fokozódni fognak, vagyis a farmokon, a kistenyésztőknél, illetve az állatszállítás és vaddisznó-feldolgozás területén is.

Bíreš szerint a helyzet romlása Szlovákiában a környező országokban lévő járványhelyzet alakulásával függ össze.

Szlovákiára keleten leginkább Ukrajna, északon pedig Lengyelország jelenti a legnagyobb veszélyt. Ott rendkívül gyorsan terjed a betegség a határok felé, főleg a német és cseh határ felé. Délen pedig jelenleg Magyarország jelenti a legnagyobb problémát”

– tette hozzá.

„Szlovákia önellátása a disznóhús területén nagyon alacsony, a 46%-ot sem éri el” – állapította meg a miniszter. Hozzátette: nem szeretné, hogy az afrikai sertéspestis és a fertőzött állatok leölése tovább csökkentse az ország jelenlegi önellátását. Mint elmondta: hat veszélyeztetett járás van, ahol 12 tenyésztett sertés és 221 vaddisznó esetében igazolták a fertőzést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.